Silence of the Bees – Η σιωπή των μελισσών

Silence of the Bees – Η σιωπή των μελισσών
του Doug Shultz

Περίληψη:

Το 2006, οι μελισσοκόμοι των ΗΠΑ παρατήρησαν ότι οι μέλισσες εξαφανιζόντουσαν από τις κυψέλες τους, χωρίς να αφήνουν ίχνη μολυσματικών ασθενειών πίσω τους. Τις επικονιαστικές ανάγκες της αγροτικής παραγωγής στην τεράστια αυτή χώρα είχαν αναλάβει κυρίως οι μέλισσες των επαγγελματιών μελισσοκόμων. Οι ερευνητές πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ανέλαβαν δράση ψάχνοντας να βρουν τα αίτια σε μια πανεθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Παρουσιάζονται τα δεδομένα και οι πρώτες κατευθύνσεις της έρευνας μέσα από τα λόγια των επιστημόνων.

Το ντοκιμαντέρ Silence of the Bees (Η σιωπή των μελισσών) είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που καταπιάστηκε με το CCD (σύνδρομο κατάρρευσης μελισσών) και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ από την αρχική παρατήρηση του προβλήματος. Δομικά, είναι ένα τυπικό ντοκιμαντέρ παρουσίασης ενός μεγάλου προβλήματος, μέσα από συνεντεύξεις μελισσοκόμων, ερευνητών, χωρίς δραματοποίηση, αρκετή και καθαρή αφήγηση, πολλές και πολύ καλές εικόνες από τον κόσμο των μελισσών.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, κατά τη γνώμη μας, είναι καταπληκτικά ευρηματικός, γιατί περιγράφει το φαινόμενο με μια ακρίβεια, όχι τόσο λεκτική-λογική, αλλά υποσυνείδητα ταυτόσημη. Εξαφάνιση των μελισσών = σιωπή των μελισσών. Μεταφέρει έτσι μεμιάς την προσπάθεια κατανόησης και σε ακόμη ένα αισθητηριακό κέντρο, έστω και φαντασιακά.

Στην εξέλιξή του γίνεται μια περιγραφή της κοινωνίας των μελισσών και των βασικών λειτουργιών της (δομή, αναπαραγωγή, επικοινωνία, κ.λπ.) και εστίαση στον ουσιαστικό ρόλο των μελισσών στον πλανήτη. Την επικονίαση.

Γίνονται ακόμη αναφορές στην κινητή τηλεφωνία, τη βαρρόα, τη νοζεμίαση, τους ιούς, τα εντομοκτόνα και ελέγχονται ως υπεύθυνοι παράγοντες δημιουργίας του προβλήματος.

Τα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Κίνας, της Αυστραλίας, επιστρατεύονται για την ανάλυση και επίλυση του CCD.

Προς το τέλος του ντοκιμαντέρ, παρουσιάζεται μια ιστορία επικονίασης από ανθρώπους στη θέση των μελισσών, σε μια επαρχία της Κίνας. Αφού κατέστρεψαν τις μέλισσες με τα γεωργικά εντομοκτόνα, αναγκάζονται τώρα να επικονιάζουν τα λουλούδια μόνοι τους, ένα ένα, με τα χέρια τους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να φάνε φρούτα. Απίστευτη ιστορία. Αξίζει κανείς να δει το ντοκιμαντέρ μόνο και μόνο για αυτό το σημείο. Ο δημιουργός του το τοποθετεί σε πολύ καλό χρονικά σημείο, αφού ο θεατής έχει κατανοήσει, όσο μπορεί, το πρόβλημα της επικονίασης. Τριάντα (30) δέντρα την ημέρα επικονιάζουν οι άνθρωποι με τα χέρια τους. Τρία εκατομμύρια (3.000.000) άνθη οι μέλισσες στον ίδιο χρόνο. Τί άλλο να σχολιάσει κανείς;

Άλλο ένα ντοκιμαντέρ, το Queen of the Sun που καταπιάνεται με το ίδιο θέμα, αλλά από άλλη οπτική είχαμε παρουσιάσει τον περυσινό χειμώνα.

Το Silence of the Bees θα το βρείτε στο www.pbs.org ή στο amazon, δυστυχώς χωρίς ελληνικούς υπότιτλους. Είχε προβληθεί πέρυσι με ελληνικούς υπότιτλους στην δικιά μας ΕΤ1. Αν πιέσουμε με κανένα e-mail, τηλέφωνο, γράμμα κ.λπ. μπορεί και να το ξαναδούμε. Ούτως ή άλλως οι επαναλήψεις «παίζουν», αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Αξίζει να το δείτε. Καλά να περάσατε, αν μπορεί κανείς να δώσει μια τέτοια ευχή για την παρακολούθηση ενός ντοκιμαντέρ πάνω σε ένα τόσο δυσάρεστο θέμα.

Διάρκεια : 51 λεπτά

Σκηνοθεσία: DOUG SHULTZ

Παραγωγή: PETER SCHNALL, DOUG SHULTZ

Φωτογραφία: PETER SCHNALL

Μουσική: GARY POZNER

Κινούμενα σχέδια: PHLESCH BUBBLE PRODUCTIONS, INC.

Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ, 2007

Εταιρία διανομής: www.pbs.org

Ανεξαγόρας Λ. Σκιδούρης

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.