Καλοκαιρινοί Μελισσοκομικοί Χειρισμοί

Στο μυαλό κάθε μελισσοκόμου η λέξη «καλοκαίρι» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λέξη «τρύγος». Την άνοιξη μιλάμε για έναν πιθανό τρύγο (πεύκο, φασκόμηλα, πορτοκαλιές, χορτονομές). Το καλοκαίρι μιλάμε για σίγουρο τρύγο γιατί:
Αυξάνονται οι νομές που πιθανά το μέλι περισσεύει (έλατο, θυμάρι, τριφύλλια, παλιούρι, φλαμουριά, καστανιά, ορεινά ανθόμελα, βελανιδιά, βαμβάκι, πεύκο).
Περνάει ο καιρός οδεύοντας προς το φθινόπωρο και η πίεση που δέχονται οι μέλισσες για αποθήκευση αυξάνεται, σε συνδυασμό με τη μέγιστη πληθυσμιακή ανάπτυξη της αποικίας τους.

Βέβαια, στα νησιά και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, καλοκαίρι = τρύγος, αν ο καιρός το θέλει, γιατί εκεί δεν υπάρχει η μεγάλη ποικιλία φυτών που υπάρχει στην ηπειρωτική χώρα. Το κυρίαρχο φυτό είναι το θυμάρι και το κυνήγι του τρύγου, σκληρό… Οι χειρισμοί που γράφουμε ανά μήνα, έχουν μια πανοραμική οπτική και ο κάθε μελισσοκόμος οφείλει να την προσαρμόσει και να την μεταφράσει, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του τόπου του και του μελισσοκομικού συστήματος που ακολουθεί. Στο Νότο, στα Δυτικά και στη νησιωτική χώρα, όλες οι εργασίες είναι μετατοπισμένες πρωϊμότερα χρονικά, ενώ στο Βορρά οψιμότερα.

ΙΟΥΝΙΟΣ

 • Έλεγχος ασθενειών (όλο το καλοκαίρι).

– Νοζεμίαση (η νέα νοζεμίαση, nosema ceranae, δεν μειώνεται το καλοκαίρι).
– Αμερικάνικη σηψηγονία (συνεχείς έλεγχοι, ιδιαίτερα στα αδύνατα μελίσσια).
– Ασκόσφαιρα (σημάδεμα για αλλαγή βασίλισσας).
– Βαρρόα (είναι αργά, αλλά αν υπάρχει μεγάλη προσβολή πρέπει κάτι να κάνουμε, αλλιώς θα γεμίσουμε την αποθήκη μας άδεια κουτιά).
– Προσοχή στον κηρόσκωρο (συνήθως δεν υπάρχουν αποθηκευμένες κηρήθρες το καλοκαίρι, αλλά αν κάνουμε «μεγάλους τρύγους» και τα μελίσσια «κατεβούν μονά», τότε η αποθήκευση κηρηθρών σε ψυγεία είναι μονόδρομος).
– Στα ξηροθερμικά μέρη προστασία από τις σφήκες (παγίδες, πόρτες με πολλές μικρές τρύπες ώστε να χωρούν μόνο οι μέλισσες), μην ξεχνάμε τη ζέστη κ.λπ.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΦΗΚΩΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΖΩΑ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ. ΑΣ ΜΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ!

 • Εκτίμηση των ανθοφοριών που είναι σε εξέλιξη ή έρχονται.

– Αντιμετωπίσαμε το «κενό του Μαΐου», όπου υπήρξε, και μεταφέρουμε τα σμήνη μας σε περιοχές που έχουμε αποφασίσει. Δεν είναι απαραίτητο να μεταφέρουμε όλα τα μελίσσια μας σε μια περιοχή για μια και μόνο νομή. Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε κοπάδια και έτσι να μειώσουμε τις πιθανότητες αποτυχίας μιας ανθοφορίας και ταυτόχρονα να σιγουρέψουμε έναν τουλάχιστο τρύγο. Πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για όποια αλλαγή σχεδίων προκύψει, γιατί οι συνθήκες μπορεί να μεταβληθούν και εμείς να ακολουθήσουμε. Έτοιμοι για όλα.

 • Οι βασικές ανθοφορίες που κυνηγάμε τον Ιούνιο:

– Πρώιμα Θυμάρια-Θρούμπι (στα νησιά είναι ήδη εκεί τα μελίσσια), Έλατα, Παλιούρια, Φλαμουριές, Πρώιμες Καστανιές, Βελανιδιές (μελιτώματα στο φύλλο), Όψιμα τριφύλλια.

 • Έλεγχος παραφυάδων.

– Στα βόρεια πρόληψη ή και καταστολή των τελευταίων σμηνουργιών (αύξηση χώρου, δημιουργία παραφυάδων, αντικατάσταση βασιλισσών, μεταφορές, διαφράγματα, μέθοδος Ντεμαρί).
– Συνενώσεις μελισσιών με σκοπό την ύπαρξη πολυπληθών αποικιών για τη μέγιστη συλλογή μελιού.
– Διαφράγματα (σε κάποια όψιμα μελίσσια που χρειάζονται), έτσι ώστε να μπλοκάρουμε τις βασίλισσες και να πάρουμε περισσότερο μέλι (μην ξεχάσουμε την δεύτερη είσοδο στους ορόφους!). Κάποιοι μελισσοκόμοι σκοτώνουν τις βασίλισσες για να μην υπάρχει εκτροφή γόνου και το μέλι να αποθηκεύεται αντί να καταναλώνεται. Δεν υπεραμυνόμαστε αυτής της τακτικής. Αυξάνει το στρες στα μελίσσια, στην προσπάθειά τους να λειτουργήσουν σε μη φυσιολογικές συνθήκες και ίσως το λίγο περισσότερο μέλι που πιθανά να τρυγήσουμε, το διπλοπληρώσουμε σε τροφοδοσίες, μεταφορές και σε… μπύρες για να καταπολεμήσουμε το δικό μας μετέπειτα άγχος.

 • Όχι συχνές και ενδελεχείς επιθεωρήσεις.

 

 • Τρύγος (όχι ληστρικός).

ΙΟΥΛΙΟΣ

 

 • Έλεγχος ασθενειών (όπως και πιο πάνω).

 

 • Εκτίμηση των ανθοφοριών που είναι σε εξέλιξη ή έρχονται.

 

 • Οι βασικές ανθοφορίες που κυνηγάμε τον Ιούλιο:

– Όψιμες Καστανιές, Όψιμες Χορτονομές (στα βόρεια και ψηλά), Βελανιδιές (μελιτώματα στο βελάνι, μέλι σαν πίσσα, αλλά σε πολλούς αρέσει), Όψιμα Θυμάρια, Βαμβάκια, «Πρώτο βάρεμα» του Πεύκου.

 • Όχι συχνές και ενδελεχείς επιθεωρήσεις.

 

 • Τρύγος.

– Το ζητούμενο είναι να αφαιρέσουμε το περίσσιο μέλι και όχι όλο το μέλι από τις κυψέλες. Όχι στους ληστρικούς τρύγους. Στα ανθόμελα τρυγάμε τα πλαίσια που είναι σφραγισμένα κατά τα 2/3 ή συνολικά στα 3 πλαίσια, τα 2 να είναι σφραγισμένα. Στον έλατο και γενικότερα στις χρονιές με σκληρά μελιτώματα ο παραπάνω κανόνας μπορεί να ξεχαστεί.
– Βασιλοτροφία και παραφυάδες που θα «μπουν στη μάχη» του χρόνου. (Μελίσσια έναρξης και αποπεράτωσης ή έναρξης – αποπεράτωσης ταυτόχρονα, σίγουρα πάντως πολύ δυνατά με πολλές παραμάνες μέλισσες, υγρή τροφοδοσία για όσες μέρες είναι ανοιχτά τα βασιλοκελιά).

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 

 • Έλεγχος ασθενειών (όπως και πιο πάνω).

 

 • Εκτίμηση των ανθοφοριών που είναι σε εξέλιξη ή έρχονται.

 

 • Οι βασικές ανθοφορίες που κυνηγάμε τον Αύγουστο:

– Πεύκο, πολύ όψιμες χορτονομές, πρώιμη σουσούρα – ρείκια (αν βρέξει).

 • Τρύγος (όχι ληστρικός).

– «Πίκρισμα» των μελισσιών με διεγερτικά ταΐσματα (σιρόπι, γυρεόπιτες) ή μεταφορές σε μέρη ψηλά και βόρεια (χορτονομές, πρώιμη σουσούρα – ρείκια) για όσο δυνατόν καλύτερη ανανέωση του πληθυσμού με απώτερο σκοπό την φθινοπωρινή μεταφορά στα πεύκα.

 • Βασιλοτροφία και παραφυάδες που θα «μπουν στη μάχη» του χρόνου.

 


Ανεξαγόρας Λ. Σκιδούρης

 

Advertisements

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.