2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

Εντυπώσεις από το μεγαλύτερο ραντεβού της Μελισσοκομίας
Με κοινό παρανομαστή το μέλι πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, στις 4, 5 & 6 Δεκεμβρίου 2009, στο Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ (Ακτή Μιαούλη 10, Πειραιάς), που συνδιοργανώθηκε από το ΕΔΠΑ (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και λοιπών προϊόντων Κυψέλης, την Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, την Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και η Νομαρχία Πειραιά και τέλεσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το τριήμερο με στόχο την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού και των μελισσοκομικών προϊόντων έδωσε την ευκαιρία στο καταναλωτικό κοινό, που κατέκλυσε την Έκθεση του Φεστιβάλ, να γνωρίσει από κοντά και να δοκιμάσει τα προϊόντα της μέλισσας, να προμηθευτεί μέλι από τους παραγωγούς και να λύσει τις απορίες του. Επίσης, στους επαγγελματίες να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, να δουν νέα προϊόντα και εξοπλισμό για την παραγωγή τους, αλλά και να ενημερωθούν για τα θέματα που αφορούν τον επαγγελματικό τους χώρο μέσα από την παρουσίαση σημαντικών θεμάτων στις πολλές παρουσιάσεις του Συνεδρίου. Φέτος, τιμώμενος νομός ήταν το Λασίθι με τη μακραίωνη παράδοση στην παραγωγή μελιού που ξεκινά από την αρχαιότητα.

Α. ΣΥΝΕΔΡΙΟ

1η μέρα
12 παρουσιάσεις σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου και της διακίνησης του μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας συμπεριλάμβανε η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ.
Όλες οι παρουσιάσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες με σημείο αιχμής τα προβλήματα του κλάδου, δίνοντας αφορμή για γόνιμες συζητήσεις εντός του χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου, αλλά και κυρίως μεταξύ των μελισσοκόμων στους διαδρόμους της έκθεσης.
Αργά το απόγευμα, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ όπου παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν το Φεστιβάλ, εκτός από τους διοργανωτές, ο Νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Καχριμάκης, ο Νομάρχης Λασιθίου Σ. Αναστασάκης κ.α.

2η μέρα
19 παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών και απόψεων συμπεριλάμβανε η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ. Όλες οι εργασίες και οι παρουσιάσεις ήταν εξαιρετικές. Εμείς σταθήκαμε σε κάποιες που μας φάνηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και τις εντοπίσαμε με τη σειρά που παρουσιάστηκαν:
Στην παρουσίαση της κας Γούναρη για τις δυνατότητες πρόβλεψης των μελιτοεκκρίσεων. Κατέχουμε ένα από τα δέκα σημεία (ουσιαστικά το σημείο που αφορά τη βιολογία των μελιτοφόρων εντόμων) που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για μια καλή πρόβλεψη μελιτοεκκρίσεων.
Στην παρουσίαση της κας Χατζήνα για τον προσωρινό εγκλωβισμό μελισσών στην κυψέλη σαν μέθοδο αύξησης της επικονιαστικής τους ικανότητας. Πολύ καλή δουλειά και με αφορμή τη συγκεκριμένη εργασία, θέλουμε να τονίσουμε πως είναι κρίμα που στην Ελλάδα δεν ασχολείται κάποιος επιστήμονας αποκλειστικά με τα θέματα επικονίασης με σκοπό την αύξηση (ποσοτικά και ποιοτικά) τόσο της αγροτικής παραγωγής όσο και της δυνατότητας συνεργασίας των παραγωγών αγροτικών προϊόντων με τους μελισσοκόμους, κάτι που σε πολλά κράτη του εξωτερικού συμβαίνει κατά κόρον.
Στην παρουσίαση του κου Θρασυβούλου για την συχνή αντικατάσταση των κηρηθρών σαν αποτελεσματική μέθοδο ανάπτυξης των μελισσιών και αντιμετώπισης των ασθενειών.
Στην παρουσίαση του κου Λιόλιου για το προφίλ των πρωτεϊνών γύρης από διαφορετικά φυτά και τη σχέση τους με την προσέλκυση των μελισσών.
Στην παρουσίαση του κου Θρασυβούλου για την αντιμετώπιση της νοζεμίασης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον κατά την παρουσίαση ήταν το σημείο των στοιχείων που έδωσαν οι μάρτυρες για τα συγκεκριμένα πειράματα.
Στις παρουσιάσεις του κου Αλυσσανδράκη και στη συνέχεια του κου Θρασυβούλου για το ένζυμο διαστάση και την πιθανή επανεξέτασή του σαν ποιοτικό κριτήριο του μελιού, λόγω της μεγάλης παραλλακτικότητας που παρουσιάζει.
Στην παρουσίαση της κας Τανανάκη για τον οργανοληπτικό έλεγχο του μελιού και τα περιθώρια ανάπτυξης αυτού του «κλάδου» έρευνας και των στοιχείων που μπορεί να μας δώσει.
Στην παρουσίαση της κας Κραμπουρνιώτη για τον πολυμορφισμό των γυρεόκοκκων θυμαριού και την δυνατότητα ταυτοποίησης του μελιού από θυμάρι σε σχέση με τις διαφορετικές περιοχές παραγωγής.
Στην παρουσίαση του κου Κανέλλη για την ταυτοποίηση του ελληνικού βασιλικού πολτού, επισημαίνοντας την πολλή δουλειά που απαιτείται ακόμη σε αυτό τον τομέα και την ανάγκη δειγμάτων προς ανάλυση (ελληνικού και εισαγόμενου πολτού).
Προτάσεις Προέδρου Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και λοιπών Προϊόντων Κυψέλης κ. Ιωσήφ Μανίκη.

3η μέρα
5 παρουσιάσεις σε θέματα κυρίως της αξιοποίησης των μελισσοκομικών προϊόντων στη διατροφή και την μελισσοθεραπεία.
Παραφωνία, όσον αφορά μόνο στη θεματολογία της ημέρας, η παρουσίαση της κας Γούναρη για το σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσών, αλλά με εξαιρετικά καλή προσέγγιση του προβλήματος.
Επίσης, μας εντυπωσίασε η παρουσίαση της κας Καρατάσσου για τη μελισσοθεραπεία στην κτηνιατρική έρευνα και στην πράξη.

Β. ΕΚΘΕΣΗ

Μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν οι απουσίες των Ελλήνων κατασκευαστών μηχανημάτων και τροφών για τη μελισσοκομία. Ήταν όλοι εκεί και οι συζητήσεις, προσφορές, «ανταλλαγές ιδεών» έδιναν και έπαιρναν. Μεγάλο το ενδιαφέρον των μελισσοκόμων για τις «καινούργιες κυκλοφορίες», για τις κουβέντες μεταξύ γνωστών και φίλων για τις προβλέψεις της καινούργιας χρονιάς και την αποτίμηση της παλιάς που φεύγει.
Εκεί ήταν και «ο Μελισσοκόμος», η μοναδική μελισσοκομική εφημερίδα που διανεμήθηκε στο Φεστιβάλ, κάνοντας αισθητή την παρουσία του και επισημοποιώντας την έναρξη της δωρεάν διανομής του στους μελισσοκόμους. Το ενδιαφέρον των τουλάχιστον 15.000 επισκεπτών που κατέκλυσαν την έκθεση για την εφημερίδα ήταν έντονο και η επαφή με τους μελισσοκόμους εποικοδομητική.
Πολύ ενδιαφέρον για τους καταναλωτές που βρέθηκαν το σαββατοκύριακο εκείνο στον Πειραιά τα περίπτερα των μελισσοκόμων με το μέλι, τη γύρη, τον βασιλικό πολτό, τα κεριά. Γεύθηκαν όλα τα προϊόντα και απαντήθηκαν αρκετά από τα ερωτήματά τους. Ενδιαφέρον και η παρουσία των νομαρχιακών περιπτέρων, όπου οι πιο «μικροί» μελισσοκόμοι παρουσίασαν και πούλησαν τα προϊόντα τους. Ξεχώρισαν τα περίπτερα του νομού Λασιθίου (ήταν και ο τιμώμενος νομός), καθώς και αυτό των Ιωαννίνων.

ΜΕΛΑΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

– Η αίθουσα του συνεδρίου ήταν επιεικώς απαράδεκτη από άποψη ήχου. Ο θόρυβος από τον υπόλοιπο χώρο ήταν έντονος και μόνο αν καθόσουν στις μπροστινές θέσεις άκουγες ικανοποιητικά.
– Ακούσαμε από καταναλωτές και παραγωγούς να επισημαίνουν την εξής παραφωνία. Πώς είναι δυνατόν να προωθείται το μέλι σαν φυσικό προϊόν και ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο να προωθούνται μελισσοτροφές και συμπληρώματα διατροφής μελισσών; Οι μελισσοκόμοι ξέρουν καλά ότι αν τροφοδοτούν τα μελίσσια τους όταν το έχουν ανάγκη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά είναι δύσκολο να το εξηγήσεις αυτό στους καταναλωτές μελιού και ιδιαίτερα σε ένα Φεστιβάλ Μελιού που σαν κυρίαρχο στόχο έχει την ανάδειξη της χρήσης μελισσοκομικών προϊόντων. Μήπως θα έπρεπε στο επόμενο φεστιβάλ να διαχωριστούν (όχι αυστηρά, αλλά ενημερωτικά) οι χώροι έκθεσης για τους καταναλωτές και για τους κατασκευαστές;


Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.