1ο Μεσογειακό Συνέδριο Μελισσοκομίας στην Κύπρο

Από 11 μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2013, η Κύπρος, και ολόκληρη η Μελισσοκομική κοινότητα θα φιλοξενήσουν το 1ο Μεσογειακό Συνέδριο Μελισσοκομίας.

Η Μεσόγειος και συγκεκριμένα το νησί θα αποτελέσει πόλο έλξης του κόσμου της μελισσοκομίας, εν όψη του συνεδρίου που προγραμματίζεται σε συνεργασία του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μελισσοκόμων APIMONDIA υπό τη διοργάνωση της SCS Ltd.

Στα πλαίσια του συνεδρίου μελισσοκόμοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες στον τομέα της μελισσοκομίας θα έχουν την ευκαιρία μέσα από διαλέξεις, εργαστήρια, εκθέσεις και διαγωνισμούς να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και εμπειρίες, να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου, να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα της υγείας με προϊόντα κυψέλης γνωστό ως Apitherapy – Μελισσοθεραπεία.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην Αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά από τις 11 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Στις 14 Φεβρουαρίου θα γίνει εκπαιδευτική εκδρομή σε μελισσοκομικές εγκαταστάσεις και ξενάγηση στο αρχαίο Κούριο.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα www.api2013.com και στο Παγκύπριο τηλέφωνο 00357 – 7777-7271 ή στο γραφείο του Συνδέσμου 00357 – 22420051

Προκαταρκτικό Πρόγραμμα Συνεδρίου

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

19:00-22:00

Τελετή Έναρξης και Δεξίωση Υποδοχής, έναρξη του Διαγωνισμού Γευσιγνωσίας Μελιού

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Πρωί (08:30 – 13:00)

Ενότητα 1

• Περιβαλλοντικές αλλαγές και το μέλλον της μελισσοκομίας στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής

• Εμπλουτισμός της μελισσοκομικής χλωρίδας στην περιοχή της Μεσογείου

• Η ανάλυση SWOT – Μεσόγειος ενάντια σε νεοεισερχόμενες αγορές (π.χ. Κίνα, Ινδία, κλπ) στην αγορά μελιού παγκοσμίως

• Πρεσβευτές Μελιού

Ενότητα 2

• Πρακτική μελισσοκομία – εργαστήρι 8 θεματικών ενοτήτων όπως η διατροφή των μελισσών την άνοιξη, την προετοιμασία για το χειμώνα, η κατάλληλα στιγμή για αλλαγή βασιλισσών στην περιοχή της Μεσογείου, σφήκες, προστασία από τις ψηλές θερμοκρασίες, ποσότητα και ποιότητα της τροφής, επιλογή της θέσης και του αριθμού των κυψελών σε μια περιοχή, Βαρρόα και τρόποι διαχείρισης του προβλήματος.

• Αξιοποίηση των προϊόντων κυψέλης.

Ενότητα 3

• Μελισσοθεραπεία – Γενική επισκόπηση του τι είναι η μελισσοθεραπεία, οι τελευταίες τάσεις, κλπ. όχι μόνο για τους συμμετέχοντες του συνεδρίου, αλλά και για τους γιατρούς, παθολόγους, οφθαλμίατρους, φυσιοθεραπευτές, αλλεργιολόγους, δερματολόγους, γιατρούς εναλλακτικής ιατρικής, ειδικούς ομορφιάς, κλπ.

Απόγευμα (14:30 – 18:00)

Ενότητα 1

• Ποιοτικά κριτήρια και μεθοδολογίες ελέγχου – οργανοληπτική ανάλυση, HMF, κλπ.

Ενότητα 2

• Ποιοτικός έλεγχος – διαχείριση της αλυσίδας παραγωγής του μελιού από το χωράφι στον καταναλωτή

• Συσκευασίες (Παραδοσιακές και Καινοτόμες νέες συσκευασίες)

• Σήμανση, συμπεριλαμβανομένων των νέων προτύπων της ΕΕ

• Διατροφή – υγιεινή μελισσών

Μελισσοθεραπεία: διάλεξη για το κοινό και επαγγελματίες υγείας – ξεχωριστές εκδηλώσεις!

19:00-20:00

Παραδοσιακή Κυπριακή Βραδιά – Αναχώρηση 19:30 / 20:00

Δείπνο 20:30-22:30

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πρωί (08:30 – 13:00)

• Μελέτη σκοπιμότητας για την έναρξη λειτουργίας νέας επιχείρησης μελισσοκομίας

• Οικονομική διαχείριση της επιχειρησιακής μονάδας της μελισσοκομίας και τη δημιουργία εισοδήματος όλο το χρόνο με την αποτελεσματική εκμετάλλευση όλων των προϊόντων της κυψέλης

• Αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης

• ΦΠΑ, οι συνολικές εξαγωγές / εισαγωγές από / προς το εσωτερικό της ΕΕ και των τρίτων χωρών

• Εξοπλισμός και νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ασφάλειας κατά της κλοπής κυψελών

• Αποτελεσματική επιλογή του μελισσοκομικού κεφαλαίου – ασθένειες, βασίλισσες, σμήνη, διαχείριση, αυξημένη παραγωγικότητα.

• Αναπαραγωγή Βασιλισσών στην περιοχή της Μεσογείου

Απόγευμα (14:30 – 18:00)

• Speednetworking (συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων Β2Β)

• Μέλι εμπορίου – έμποροι, προμηθευτές, εξαγωγείς, εισαγωγείς – συνεργασία.

• Αύξηση του μεριδίου αγοράς και προώθηση βέλτιστων πρακτικών

• Διανομή / πώληση προϊόντων μέλισσας, 2 – 3 περιπτωσιολογικές μελέτες για βέλτιστες πρακτικές.

• Πιστοποίηση

– Αποχαιρετιστήριο δείπνο (20:00 – 22:30)

– Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων  Διαγωνισμού Γευσιγνωσίας Μελιού

– Νέες επιστημονικές ανακοινώσεις – αφίσες

– Έκθεση

– Διαγωνισμός Φωτογραφίας

– Έκθεση φωτογραφίας – μελισσοκομία στην Κύπρο του χθες και του σήμερα, παλιά εργαλεία / εξοπλισμός.

– Δωρεάν μαθήματα γευσιγνωσίας μελιού για τους Κύπριους και τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

 

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου του 2013

(Προαιρετικά για τους συνέδρους)

Εκπαιδευτική Εκδρομή (8:30-17:30)

Αεροδρόμιο Λευκωσίας – μελισσοκομικές εγκαταστάσεις

Ξεχειμώνιασμα, μελισσοκομική χλωρίδα

Επίσκεψη σε μελισσοκομικές εγκαταστάσεις στη Λεμεσό.

Επίσκεψη και ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο στο Κούριο και γεύμα στην παραλία του Κουρίου κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο.

Advertisements

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.