Το «Ποτάμι» άκουσε την ΟΜΣΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠοτάμιΚλιμάκιο του «Ποταμιού» αποτελούμενο από τους συντονιστές εθελοντών Λάρισας Ντίνο Πλίτση, Χρήστο Ξηρομερίτη, Κώστα Μπαζάκη και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Μελισσοκόμων.

Όπως σημειώνεται από το «Ποτάμι», «το μέλι είναι για τη χώρα μας μια σημαντική αγροτική παραγωγή, με την οποία ασχολούνται αρκετές χιλιάδες παραγωγοί. Η Ελλάδα , σαν μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής φτηνής, παραγωγής, γιατί το μέγεθός της δεν επιτρέπει τη μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Το πλεονέκτημά της (υπήρξε και οφείλει να συνεχίσει να υπάρχει) ήταν οι μικρές παραγωγές που με κόπο, μεράκι και σεβασμό στον άνθρωπο μπορούσε να αντλήσει από το χώμα της.

Οι μελισσοκομικοί σύλλογοι είναι περίπου 70 στην Ελλάδα και η ομοσπονδία τους βρίσκεται στη Λάρισα, τα γραφεία της οποίας επισκέφθηκε το κλιμάκιο και μίλησε με το προεδρείο και τους υπαλλήλους. Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί 65-70 συλλόγους πανελλαδικά. Ο νόμος 4015 που διέπει τη λειτουργία των συλλόγων πρέπει να αλλάξει επειδή όπως είναι εμποδίζει τη σωστή λειτουργία τους. (Δεν μπορεί να εκπροσωπείται ο κτηνοτρόφος από τον γεωργό, επειδή υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα). Χρειάζεται μια κλαδική ομαδοποίηση ανάλογα με την αγροτική παραγωγή (ζωική, φυτική, μέλι, ψάρια, κλπ).

Η μελισσοκομία είναι νομαδική και ο Έλληνας μελισσοκόμος πλεονεκτεί λόγω θέσης. Ελάχιστα μέλια στον κόσμο είναι σαν τα δικά μας ( π.χ. το πευκόμελο υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και λίγο στην Τουρκία) γι’ αυτό πρέπει να προστατευτούν (υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις). Η χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων να είναι ανταποδοτική. Δεν υπάρχει πραγματική βοήθεια από τα χρήματα που δίνει η πολιτεία σε συγκεκριμένους ερευνητές προκειμένου να βοηθήσουν τους παραγωγούς.

Ευρωπαϊκός Κανονισμός 852/2004 που θα φέρει τάξη στη διακίνηση του μελιού και τη διασφάλιση της ποιότητας και του καταναλωτή, αλλά η κυβέρνηση εδώ και δέκα χρόνια δεν νομοθετεί. Ψεκασμοί: Να επεκταθεί η διετία απαγόρευσης χρήσης νικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, που βλάπτουν τα μελίσσια. Και επειδή έχει αποδειχτεί πως προστατεύονται επαρκώς τα φυτά και με τα κοκκώδη φυτοφάρμακα, να απαγορευτούν οριστικά. Προσφορά της ομοσπονδίας σε εθνικά θέματα (εμπόδισε την τουρκοκυπριακή ομοσπονδία να συμμετέχει στην παγκόσμια ομοσπονδία σαν αυτόνομη και εκπροσωπείται από την Κυπριακή. Ο πρόεδρος της δικής μας είναι ταμίας της παγκόσμιας.

Η συντονιστική ομάδα του «Ποταμιού» Λάρισας προγραμματίζει σειρά παρόμοιων επισκέψεων σε παραγωγούς σημαντικών προϊόντων για τη χώρα όπως αμυγδάλου ( η περιοχή της Λάρισας παράγει το 1% της παγκόσμιας παραγωγής), αχλαδιών στην περιοχή του Αργυροπουλίου, καθώς και σε κτηνοτρόφους στην Ελασσόνα» καταλήγει η ανακοίνωση.

πηγή εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.