Τεράστια στροφή των νέων της Μαγνησίας στη μελισσοκομία

Η τεράστια στροφή των νέων της Μαγνησίας προς της μελισσοκομία αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης της τονίστηκαν στην χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος με θέμα «Ελληνική Μελισσοκομία και Προοπτικές Ανάπτυξης», στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 10 ετών λειτουργίας του (2002-2012), μετά την κατάτμηση του από το πρώην ενιαίο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Ζωικής Παραγωγής.

Η στροφή των νέων προς τον κλάδο αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα πέρσι στο εργαστήρι μελισσοκομίας του τμήματος εκπαιδεύτηκαν 75 άτομα, φέτος εκπαιδεύονται 450 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει λίστα αναμονής 150 ατόμων που περιμένουν να εκπαιδευτούν.

Βέβαια όπως τονίζουν οι ειδικοί είναι δύσκολο να γίνει κάποιος επαγγελματίας μελισσοκόμος, αφού χρειάζεται τουλάχιστον 5-6 χρόνια στην αρχή, και μάλιστα σε μια στιγμή που η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αντρέα Θρασυβούλου, Καθηγητή Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ, «σήμερα η μελισσοκομία έχει σοβαρά προβλήματα, αφού χάνονται μέλισσες όχι όμως από άγνωστους λόγους. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι γνωστοί, είναι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, το εξωτερικό περιβάλλον, η απουσία τροφών, οι ασθένειες και η απουσία φαρμάκων, Η παραγωγή μας έχει μειωθεί σημαντικά, οι μελισσοκόμοι κυνηγούν και την τελευταία σταγόνα. Στην Ελλάδα η κύρια παραγωγή μας είναι το πευκόμελο, και πέρσι και φέτος έδωσε ελάχιστη παραγωγή. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή θερμοκρασία. Αν χάσουμε όμως το 65% της ελληνικής παραγωγής που είναι το πευκόμελο, τότε θα είναι μεγάλο πλήγμα στη μελισσοκομία», τόνισε ο κ. Θρασυβούλου.

Αναφερόμενος στην στροφή των νέων ο ίδιος πρόσθεσε: «Στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου εκπαιδεύουμε μελισσοκόμους είτε αρχάριους είτε προχωρημένους. Πέρσι εκπαιδεύσαμε περίπου 75 άτομα και φέτος έχουμε εκπαιδεύσει 450 άτομα. Παράλληλα έχουμε μια λίστα 150 ατόμων που περιμένουν στην σειρά τους να εκπαιδευτούν. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα στην στροφή των νέων προς της μελισσοκομία για να βρουν μια λύση στο βιοποριστικό τους πρόβλημα. Εύκολα μπορεί να γίνει κάποιος μελισσοκόμος και να βγάζει το μέλι του, είναι όμως ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει επαγγελματίας μελισσοκόμος. Δηλαδή να ζήσει κάποιος αποκλειστικά από τις μέλισσες», συμπλήρωσε ο κ. Θρασυβούλου.

Από την πλευρά του ο κ. Εμμανουήλ Καραζαφείρης, διδάσκων στο τμήμα Γ.Φ.Π.Α.Π, αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης της μελισσοκομίας, τόνισε: «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 1-2 χρόνια λόγω της κρίσης υπάρχει μια στροφή των νέων προς τη μελισσοκομία. Αυτό είναι θετικό γιατί θα μπουν καινούργιες ιδέες στο χώρο και παράλληλα με τις νέες τεχνολογίες μπορούν να εξελίξουν το προϊόν. Αυτό που παρατηρούμε από τις έρευνές μας είναι ότι το μέλι είναι ασφαλές ως τρόφιμο, τουλάχιστον σε ό,τι μπορούμε εμείς να ελέγχουμε με τον εξοπλισμό που διαθέτουμε. Κάποια στιγμή ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι άλλο το επικίνδυνο και άλλο το παράνομο», σημείωσε.

Πηγή: Αθηνά Τσιργή, Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.