Στα ίχνη του μελισσοκόμου: έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Παφίλη

Η έκθεση του Βασίλη Παφίλη «Στα ίχνη του μελισσοκόμου», που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Μελίνα» από 28 Μαΐου έως 25 Ιουνίου, είναι εμπνευσμένη από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Μελισσοκόμος».

Για δεύτερη χρονιά ένας νέος δημιουργός που συνδέει την καλλιτεχνική του πράξη με την παραδοσιακή εργασία του χειρώνακτα , παρουσιάζει στο χώρο αυτό ατομικά τη δουλειά του.

Ο Βασίλης Παφίλης φτιάχνει τα έργα του με τα απλά υλικά που γνώρισε στα παιδικά του χρόνια ως γιος οικοδόμου-μελισσοκόμου και εγγονός ξυλουργού, το πριονίδι, το ξύλο, τον κρακελαρισμένο πηλό, την άμμο, το κάρβουνο αναμειγνύοντας σ’ αυτά και χρώματα ακρυλικά που απλώνει με το χρωστήρα του αλλά και με τη σπάτουλα.

Τα τοπία που ζωγραφίζει ή δομεί ο Παφίλης θυμίζουν τα πλάνα που στήνει ο Αγγελόπουλος, τόπους βυθισμένους στην αχλή του γκρίζου και μιας ώχρας μουντής που αναδίνουν την εγκατάλειψη της φύσης από τον άνθρωπο και τη διατάραξη της ισορροπίας της.

Οι αποκομμένες από το σύνολο και ριγμένες μέσα στο χώρο κυψέλες, πηγή της ζωής του ανθρώπου για αιώνες αλλά και πρότυπο μιας άριστα οργανωμένης κοινωνίας, αποκαλύπτουν με τον πιο έκδηλο τρόπο τη βίαια αποκοπή μας από τις ρίζες μας και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού που όλοι βιώνουμε σήμερα.

Εγκαίνια: Τετάρτη 28 Μαΐου 2014, ώρα 19:30
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης – Θησείο, Στάση Μετρό: Κεραμεικός
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10:00 – 20:00 & Κυριακή: 10:00 – 14:00
Είσοδος Ελεύθερη

Σχολιάστε το άρθρο