Οι μικροί «ακτιβιστές» ζωγραφίζουν για τις μέλισσες

Διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά από 6 έως 12 ετών διοργανώνει η Greenpeace με θέμα έναν …μελισσόκηπο.

…γιατί αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το μαγιάτικο στεφάνι μας θα είναι χωρίς λουλούδια. Τα καλοκαίρια μας θα είναι χωρίς καρπούζι, πεπόνι, αγγουράκι, κολοκυθάκι και μελιτζάνα. Γιατί όχι μόνο αυτά, αλλά και δεκάδες άλλα αγαπημένα μας φρούτα, λαχανικά, καθώς και λουλούδια, που εξαρτώνται από τις μέλισσες, θα εξαφανιστούν.

Το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας εξαρτάται από την επικονίαση, τη δουλειά που κάνουν κάθε μέρα οι ακούραστες μέλισσες. Μεταφέρουν δηλαδή τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και τα γονιμοποιούν για να παραχθεί ο καρπός, τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά. Όμως αυτό το τόσο πολύτιμο και ωφέλιμο έντομο απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας της χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων -που χρησιμοποιούνται ευρέως και στη χώρα μας.

Η Greenpeace, μαζί με χιλιάδες κόσμου, κατάφερε να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες τελικά ψήφισαν τη μερική απαγόρευση τεσσάρων από τα επικίνδυνα φυτοφαρμάκα για τα επόμενα 2 χρόνια- των εταιρειών Bayer, BASF και Syngenta, ξεκινώντας από τον περασμένο Δεκέμβρη. Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι η απαγόρευση θα εφαρμοστεί, θα είναι πλήρης και μόνιμη και θα επεκταθεί σε όλα τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα.

Οι μέλισσες κινδυνεύουν, το ίδιο και η διατροφή μας και η υγεία μας. Γι’ αυτό υποστήριξε τη βιώσιμη γεωργία και βοήθησε να κάνουμε την Ελλάδα ένα αληθινό καταφύγιο για τις μέλισσες!

Σε αυτή τη δράση, χρειαζόμαστε το κέφι και τη δημιουργικότητα των μικρών μας ακτιβιστών!

Τι μπορείς να κάνεις

Είσαι 6-12 ετών; Σου αρέσει η ζωγραφική; Τότε έχουμε για εσένα την πιο διασκεδαστική αποστολή του κόσμου!

Ζωγράφισε έναν μελισσόκηπο!

Ο μελισσόκηπος είναι ένας κήπος, όπως ακριβώς αρέσει στις μέλισσες! Δηλαδή, με διαφορετικά λουλούδια, λαχανικά, φρούτα και δέντρα, με πολλά-πολλά χρώματα και φυσικά, χωρίς φυτοφάρμακα! Αν μία μελισσούλα στην καθημερινή βόλτα της συναντήσει έναν τέτοιο κήπο, θα είναι πολύ ευτυχισμένη και πολύ υγιής!

Οι αγρότες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν επικίνδυνα φυτοφάρμακα και να φυτεύουν μόνο ένα είδος φρούτου ή λαχανικού στα χωράφια τους, γιατί στις μέλισσες αρέσει η ποικιλία. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς, στο μπαλκόνι μας ή στον κήπο μας. Εσύ θα ήθελες να τρως το ίδιο φαγητό κάθε μέρα; Όχι βέβαια! Θέλεις μια ποικιλία από νόστιμα και υγιεινά φαγητά που σε γεμίζουν ενέργεια για να κάνεις ό,τι σου αρέσει πιο πολύ. Το ίδιο θέλουν και οι μέλισσες! Θέλουν να μπορούν να επισκέπτονται πολλά είδη φυτών (δηλαδή πολλά είδη γύρης), που δεν είναι ψεκασμένα με χημικά φυτοφάρμακα, για να παίρνουν δυνάμεις για να κάνουν τη δουλειά τους: να εξασφαλίζουν ότι εμείς θα έχουμε όλα τα αγαπημένα μας λουλούδια, φρούτα και λαχανικά!

Πώς λοιπόν φαντάζεσαι ένα τέτοιο μελισσόκηπο;

Σκέψου ποια είναι τα αγαπημένα σου δέντρα, λουλούδια, φρούτα και λαχανικά και ζωγράφισε τον δικό σου πολύχρωμο μελισσόκηπο με ό,τι χρώματα και μπογιές θέλεις! Και μην ξεχάσεις να ζωγραφίσεις όλες τις χαρούμενες μέλισσες που θα πετούν ευτυχισμένες στον αγαπημένο τους κήπο!

Πώς θα λάβεις μέρος στο διαγωνισμό;

Ζωγράφισε των μελισσόκηπό σου σε ένα φύλλο μπλοκ ζωγραφικής που να έχει περίπου μέγεθος Α4 (φωτοτυπίας) και ζήτησε από τους γονείς σου να μας το στείλουν μέχρι τις 25 Απριλίου ταχυδρομικά στη διεύθυνση Κολωνού 78, τ.κ. 104 37 – Αθήνα ή να το σκανάρουν και να το στείλουν με e-mail στο gpgreece@greenpeace.org. Μην ξεχάσεις να γράψεις στο πίσω μέρος της ζωγραφιάς σου το όνομά σου και την ηλικία σου και πες στον μπαμπά ή τη μαμά να μας στείλει τα στοιχεία επικοινωνίας του/της (όνομα, τηλέφωνο, e-mail) για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου αν η ζωγραφιά σου προκριθεί.

Στη συνέχεια, μια ομάδα ζωγράφων και παιδαγωγών θα διαλέξει τις καλύτερες, που θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μας για να μπορέσουν όλοι οι φίλοι της Greenpeace να ψηφίσουν ηλεκτρονικά την καλύτερη. Οι 3 ζωγραφιές με τις περισσότερες ψήφους θα κερδίσουν ένα συλλεκτικό μπλουζάκι της Greenpeace και θα ανακοινωθούν στις 8 Μαίου.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.