Νέοι ορίζοντες για τη μελισσοκομία της Κούβας

Η μελισσοκομία ασκείται εδώ και αιώνες στην Κούβα, αλλά το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση προσπαθεί να την ενισχύσει θεωρώντας την βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Ο στόχος είναι η Κούβα να μπορέσει να παράγει 10.000 τόνους μελιού μέχρι το 2015 και γι αυτό επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της μελισσοκομίας και της εμπορίας του μελιού. Σήμερα, η Κούβα διαθέτει περισσότερους από 1.500 μελισσοκόμους και 160.000 κυψέλες που το 2011 παρήγαγαν 6.600 τόνους μέλι.

Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Gustavo Rodriguez, τόνισε ότι η μελισσοκομία από τους τομείς της αγροτικής οικονομίας που θα πρέπει να αναπτυχθούν γρηγορότερα από άλλους μέσα στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια. Για την κυβέρνηση της Κούβας, εκτός από τη συμβολή της μελισσοκομίας, μέσω της επικονίασης, στην παραγωγή φρούτων της χώρας, το μέλι θεωρείται ως ένα άριστο εξαγώγιμο προϊόν.

Οι μελισσοκόμοι και οι άλλοι εμπλεκόμενοι χρειάζεται να στηριχθούν σε σχέση με τις υποδομές, τη συσκευασία, την εμπορία κτλ. Η μελισσοκομία χρειάζεται να αναγεννηθεί στη χώρα, ύστερα από τα σημάδια που άφησε η δεκαετία του 1980 όταν ξηρασίες, τυφώνες και άλλα δεινά που έπληξαν τη χώρα, εμπόδισαν την ανάπτυξή της.

Αυτές τις μέρες ξεκίνησε στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας η 2η Λατινοαμερικανική Συνάντηση Μελισσοκόμων και το 4ο Συνέδριο Μελισσοκομίας της Κούβας με τη συμμετοχή 200 συνέδρων. Ειδικοί, παραγωγοί, έμποροι και επιστήμονες από τη Γερμανία, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Αργεντινή, την Κούβα και αλλού συναντιούνται στα δυο συνέδρια για να προωθήσουν το διάλογο και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξης της μελισσοκομίας στη χώρα.

 

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.