Μελισσοκομία Τσιμίνη – Το φαρμακείο της φύσης

Σε αυτό το φύλλο δεν πήγαμε πολύ μακριά για μέλι και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα. Στο Καπανδρίτι Αττικής είναι οι εγκαταστάσεις του Σιδέρη Τσιμίνη, μελισσοκόμου και παραγωγού που παράγει και διανέμει μέλι όπως θυμαρίσιο, πευκόμελο, καστανόμελο, ανθέ-ων, ευκαλύπτου, κουμαριάς κ.α. καθώς και άλλα προϊόντα των μελισσών όπως πρόπολη, βασιλικό πολτό, γύρη. Ο ίδιος ο Σιδέρης Τσιμίνης μας παρουσιάζει τις εγκαταστάσεις και την εταιρεία του:

Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που εκτός των μελών της οικογενείας απασχολεί επιπλέον πέντε άτομα. Στο συσκευαστήριο, εκτός από το μέλι, παίρνουμε τη γύρη, την πρόπολη, το βασιλικό πολτό και τα συσκευάζουμε σύμφωνα με τα στάνταρ του ISO. Πάντα παρακολουθούμε τα διεθνή τρέχοντα γύρω από τη μελισσοκομία και συμμετέχουμε σε σεμινάρια. Εγώ ο ίδιος είμαι τρίτης γενιάς μελισσοκόμος. Εδώ στο Καπανδρίτι έχουμε την έδρα μας. Εδώ συγκεντρώνουμε και συσκευάζουμε τα προϊόντα των μελισσών.

– Αν και η Ελλάδα έχει υψηλή θέση στην παραγωγή μελιού, το ίδιο το μέλι ίσως δεν είναι και τόσο δημοφιλές. Γενικά τί προσφέρει το μέλι;

– Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την προσφορά του. Το μέλι που παράγουμε έχει όλες τις προδιαγραφές ενός αγνού προϊόντος και είναι αυτό που γράφουμε, π.χ. το μέλι θυμαρίσιο, είναι όντως θυμαρίσιο. Εμείς μπορούμε να διαβεβαιώνουμε για την ποιότητα του μελιού που παράγουμε. Όχι ότι δε γνωρίζουμε την αξία του μελιού, αλλά αυτός που θα λέει για τις αξίες του μελιού πρέπει να είναι ειδικευμένος σε αυτό τον τομέα, εμείς είμαστε απλά παραγωγοί. Το μέλι είναι ένα όντως αγνό προϊόν, μπορεί να βοηθήσει σε πάρα πολλά πράγματα, σημασία έχει όμως πως και που τρυγήθηκε, πώς συσκευάσθηκε, για να φτάσει στον καταναλωτή. Γιατί πρέπει κάποιος να καταναλώσει μέλι; Αν θέλει να φάει κάτι γλυκό.

– Ποιοι άνθρωποι συνήθως καταναλώνουν μέλι; Ποιοι το αγοράζουν; Άτομα για προσωπική τους κατανάλωση, έμποροι;

– Εμείς, εκτός από ένα τμήμα της παραγωγής μας που δίνουμε σε εμπόρους, το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος, το συσκευάζουμε εμείς οι ίδιοι. Μέλι το οποίο εκτιμούμε ιδιαίτερα, αφού ξέρουμε τον τρόπο παραγωγής του και από ποια φυτά παράχθηκε. Αυτά που επιλέγουμε τα διανέμουμε σε διάφορα καταστήματα γενικά στην Αττική και σε πολλά τμήματα της Ελλάδας. Εξασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα του μελιού, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μέλι, είναι αυτοί που παραδοσιακά τρώνε μέλι, αντικαθιστώντας τα τεχνητά γλυκαντικά.

– Θα μπορούσε το μέλι να προωθηθεί και να πωλείται σε πολυσύχναστους χώρους, όπως σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κτλ;

– Είναι ένα σκεπτικό πολύ σωστό, όμως μια μονάδα παραγωγής έχει πολύ μικρές δυνατότητες να καλύψει τη ζήτηση. Σίγουρα θα ήταν καλό για τη διατροφή των ατόμων που μαζεύονται σε αυτούς τους χώρους (παιδιά, εργαζόμενοι, ασθενείς), όμως πρέπει πρώτα να διαμορφώσουμε τη νοοτροπία που έχει ο περισσότερος κόσμος, ώστε να προτιμά το μέλι. Ίσως να έχουμε κι εμείς ευθύνη σε αυτό. Χρειάζεται παιδεία για υγιεινή διατροφή.

– Όταν ακούμε «μελισσοκομείο» ο νους μας πηγαίνει συνήθως μόνο στο μέλι. Όμως οι μέλισσες παράγουν κι άλλα χρήσιμα προϊόντα…

– Καταρχήν να πούμε ότι η μελισσοκομία δεν είναι απλά μια επιχείρηση, είναι και χόμπι. Η μέλισσα μπορεί να αποφέρει μεγάλες ποσότητες στο μελισσοκόμο, όταν ο ίδιος χρησιμοποιεί ορθούς τρόπους, τόσο από άποψη ποιότητας, αλλά και από πλευρά αριθμού προϊόντων σε συνάρτηση με το οικονομικό αποτέλεσμα. Μπορούμε να έχουμε γύρη, πρόπολη, κηρήθρες, κεριά και βασιλικό πολτό, χωρίς να χρειαστεί εμείς οι μελισσοκόμοι να κάνουμε επεμβάσεις. Εξάλλου τα δίνει η ίδια η φύση και εμείς πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε κατάλληλα. Έτσι προσπαθούμε να παίρνουμε ότι μας δίνει η κυψέλη. Η μέλισσα χτίζει μόνη της μέσα τις κυψέλες και εμείς παίρνουμε αυτά που παράγει.

1) Η κηρήθρα έχει μια γεύση κοινή. Είναι πολύ ευχάριστο να τρώει κάποιος το μέλι από την κηρήθρα. Πέρα απ’ αυτό υπάρχουν έρευνες που λένε ότι το μάσημα της κηρήθρας με το μέλι και το κερί, βοηθάει πολύ τους ασθματικούς. Δε θα θέλαμε να μπούμε όμως στη διαδικασία αυτή. Την κηρήθρα μπορούμε γενικά να τη δούμε απλά ως μια τροφή για τον άνθρωπο.

2) Η γύρη τώρα έχει πολλά αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλές έρευνες  πάνω

στη γύρη κι έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς γιατρούς.

Για παράδειγμα περιέχει και προσφέρει στον οργανισμό, μεγάλο αριθμό μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Όμως θα ήταν καλύτερο να ενημερώνεται ο κόσμος από γιατρούς, από ειδικούς, από την εφημερίδα σας. Από πλευράς γεύσης δεν ξέρω αν θα ήταν προσιτή σε άτομα που έχουν συνηθίσει στις γεύσεις των Γκούντις, Μακντόναλντς κτλ.

3) Η πρόπολη είναι ένα ισχυρό αντιβι-οτικό, το οποίο θανατώνει διάφορα βλαβερά Γκραμ+ και Γκραμ- μικρόβια, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Γεωργίας. Χρειάζεται ενημέρωση στο πώς κάποιος παράγει την πρόπολη και πώς τη συσκευάζει. Για παράδειγμα υπάρχουν κάποιοι που πουλάνε προπολούχα παρασκευάσματα, με αδιευκρίνιστες μεθόδους παρασκευής. Ο έλεγχος στα «παραφαρμακευτικά» προϊόντα είναι υποτυπώδης. Η εμπιστοσύνη στον μελισσοπαραγωγό είναι σημαντική, όταν υπάρχει από πλευράς του γνώση και σεβασμός στο αντικείμενο της δουλειάς του.

4) Το κερί τώρα είναι κάτι που έχει ξεχαστεί. Γενικά το κερί είναι αποτέλεσμα παρθενογένεσης. Το κερί χρησιμοποιείται από τη μέλισσα για τις κηρήθρες και από τον άνθρωπο ως φωτιστικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλοιφές, σε φαρμακευτικά παρασκευάσματα κτλ, αρκεί να είναι καθαρό. Πρέπει να σημειωθεί ότι το κερί που παράγει η μέλισσα χρησιμοποιείται σαν φίλτρο. Η μέλισσα το χρησιμοποιεί για να φιλτράρει διάφορες βλαβερές ουσίες, ώστε να μην εισέρχονται στο μέλι. Για τη φαρμακοβιομηχανία χρειάζεται ειδική παραγωγή κεριού, ώστε να είναι καθαρό.

5) Ο βασιλικός πολτός είναι σημαντικός για την περιεκτικότητά του σε βιοκαταλύτες και παράγοντες ανάπτυξης, ενώ παρέχει μέταλλα και βιταμίνες, ουσίες απαραίτητες για τον οργανισμό.

– Ποια διαδικασία ακολουθείτε εδώ στην εταιρεία;

– Εμείς διατηρούμε τριών τύπων μελισσοκομία. Ο πρώτος απευθύνεται στη δική μας παραγωγή μελιού, για την παραγωγή της γύρης, καθώς και για την παραγωγή μελισσοσμηνών που τα παραδίδουμε σε άλλους συνάδελφους μελισσοκόμους ή ανθρώπους που είναι καινούριοι στη δουλειά, σε όλη την Ελλάδα με ειδικές συσκευασίες, με κυψέλες κτλ.

– Αν και υπάρχει μια άνοδος στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, εσείς συνεχίζετε με την παραγωγή συμβατικού μελιού. Γιατί έτσι;

– Δεν έχουμε καμία διαφωνία με τα βιολογικά. Πιθανών κι εμείς κάποια στιγμή να παράγουμε βιολογικό. Όμως υπάρχει το εξής: κάποιες εταιρείες, αρκετές σοβαρές, πιστοποιούν τον τρόπο παραγωγής σαν βιολογικό, όχι το προϊόν. Εμείς αρκούμαστε στο να πιστοποιούμε ότι η διαδικασία παραγωγής και το προϊόν που παράγουμε, είναι ελεγμένο σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

– Τι θα προτείνατε και τι θα συμβουλεύατε στο κοινό και στους μελισσοκόμους που θα ξεκινούσαν τώρα τη δραστηριότητά τους;

– Πρώτα για τους μελισσοκόμους. Η μελισσοκομία, επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο επιχείρηση. Είναι και χόμπι. Η πρώτη ύλη υπάρχει παντού, στα άνθη, στα πεύκα και σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Οι μέλισσες συλλέγουν αυτή την ύλη κι εμείς το μέλι. Να οργανώσουμε την παραγωγή, χωρίς να εννοώ εντατικοποίηση, έτσι ώστε να ανταγωνισθούμε αυτά που έρχονται από το εξωτερικό. Έτσι κι αλλιώς έχουμε στην Ελλάδα από τις καλύτερες ποιότητες στον κόσμο. Το προϊόν αυτό, έχει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί η παραγωγή και η διακίνησή του εδώ, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Όσο για τον καταναλωτή: είναι προσωπική του επιλογή το τι θα φάει. Εγώ δεν έχω να του πω τίποτα. Αν θέλει να φάει μαρμελάδα, ας φάει μαρμελάδα κ.ο.κ. Θεωρώ όμως ότι το μέλι είναι ένας δείκτης για τον πολιτισμό αυτής της χώρας. Το μέλι είναι μια πλήρης, φυτική, φυσική τροφή. Ας βρει ο καθένας το χρόνο να αλείψει μια φέτα ψωμί με μέλι και να φάει, από το να τρώει βιαστικά οτιδήποτε κυκλοφορεί σε γρήγορο φαγητό.

Περισσότερες πληροφορίες Τσιμίνης Σιδέρης, Καπανδρίτι, Αττική, τηλ.: 2295052963, fax: 2295029082, www.melisokomia.gr

βασιλικος πολτος

 

Σχολιάστε το άρθρο