Μεγάλο πλήγμα για μελισσοκομία, μελισσοκόμους και καταναλωτές η απόφαση για τη μεταλλαγμένη γύρη στην Ε.Ε.

μεταλλαγμένη γύρηΣάλο έχει προκαλέσει η απόφαση Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι. Σύμφωνα με την απόφαση η παρουσία γενετικά τροποποιημένης (ΓΤ) γύρης στο μέλι δεν θα αναγράφεται στην ετικέτα, παρά μόνο όταν αυτή ξεπερνάει το 0,9% του βάρους του μελιού, κάτι που μπορεί να συμβεί σπάνια. «Αποσιωπώντας, όμως, αυτή την πληροφορία πλήττεται η ποιοτική παραγωγή μελιού και ευνοείται το μέλι που προέρχεται από περιοχές με μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων ειδών, αφού  ο καταναλωτής δεν ξέρει αν τρώει μέλι που έχει επιμολυνθεί με μεταλλαγμένη γύρη που κουβάλησαν οι μέλισσες από καλλιέργειες Γενετικά Τροποποιημένων Ειδών (μεταλλαγμένα)», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Η ψηφοφορία αυτή είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο για τους ευρωπαίους καταναλωτές και μελισσοκόμους, οι οποίοι έχουν επίμονα ταχθεί υπέρ της σήμανσης, με ξεκάθαρους κανόνες. Πρόκειται για μια εξοργιστική απόφαση, που υποδηλώνει για μια ακόμη φορά τις αφόρητες πιέσεις του λόμπυ των “μεταλλαγμένων”. Η απόφαση αυτή είναι ενάντια στα συμφέροντα των  μελισσοκόμων και παραγωγών μελιού, ιδιαίτερα των Ελλήνων, καθώς το ελληνικό μέλι είναι από τα αγνότερα και ποιοτικότερα στον κόσμο. Επίσης, είναι ενάντια στα συμφέροντα της παγκόσμιας μελισσοκομίας και ξεκάθαρα αντι-περιβαλλοντική, καθώς επιτρέπει την υποβάθμιση ενός φυσικού προϊόντος και θέτει σε κινδύνους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς, τους αγρότες και τους καταναλωτές, μέσω της ουσιαστικής ενθάρρυνσης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Εκφράζω την έκπληξή  μου που βρέθηκαν 2  Έλληνες βουλευτές που ψήφισαν υπέρ αυτού του εκτρώματος, όπως ο κ. Χατζημαρκάκης των Γερμανών Φιλελεύθερων που όμως έχει δηλώσει ότι θα κατέβει με ευρωλίστα στην Ελλάδα και ο κ. Σαλαβράκος του ΛΑΟΣ. Λυπάμαι που η Ελληνική κυβέρνηση δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Η ελληνική μελισσοκομία, με τους 20.000 παραγωγούς, μπορεί να αποτελέσει ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας της σε μια διαφορετική κατεύθυνση, πιο εναρμονισμένη με το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον, πιο βιώσιμη και υπεύθυνη. Καλώ έστω και την τελευταία στιγμή την ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της Προεδρίας της ΕΕ, ώστε να γίνει τουλάχιστον νέα διαπραγμάτευση για το θέμα» πρόσθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, δήλωσε: Είναι δυστυχώς μια μέρα ντροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ολομέλεια απέρριψε την τροπολογία για υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι. Οι φιλελεύθεροι, η δεξιά, οι συντηρητικοί και οι αντιευρωπαϊστές συντάχθηκαν με τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών συσκευασίας και των εισαγωγέων μελιού, ενάντια στους μελισσοκόμους και τους πολίτες που ήθελαν να αναγράφεται αν το μέλι περιέχει ΓΤΟ. Είναι θλιβερό ότι παρά το γεγονός ότι χώρα μας δεν επιτρέπει την καλλιέργεια «μεταλλαγμένων», η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές να ψηφίσουν ενάντια της σήμανσης. Η γραμμή της κυβέρνησης δυστυχώς ήταν ευνοϊκή για τους εισαγωγείς μελιού και όχι – ως όφειλε – για τους έλληνες μελισσοκόμους και τους πολίτες. Χάρη στην επίμαχη τροπολογία οι έλληνες μελισσοκόμοι θα προστατεύονταν από τον ανταγωνισμό από χώρες που παράγουν «μεταλλαγμένα» και αποτελούν βασικούς εξαγωγείς μελιού στην ΕΕ, όπως η Κίνα και ο Καναδάς. Και τα ερωτήματα προκύπτουν εύλογα:

Γιατί η Κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των εισαγωγέων και όχι των μελισσοκόμων;
Γιατί η ελληνική κυβέρνηση συντάχθηκε με τις μεγάλες εταιρείες και όχι με τους καταναλωτές;
Γιατί δεν θέλει να γνωρίζουν οι πολίτες αν καταναλώνουν «μεταλλαγμένα»;

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.