Μέλισσες εκπαιδεύονται για τον εντοπισμό ναρκών στην Κροατία

Ομάδα Κροατών επιστημόνων εκπαιδεύει μέλισσες για να εντοπίζουν νάρκες και βλήματα, που ακόμα βρίσκονται διάσπαρτα μετά τον πόλεμο σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Συνολικά υπολογίζεται ότι 100.000 νάρκες και βλήματα υπάρχουν ακόμα που δεν έχουν ανατιναχθεί μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια. Μετά το τέλος του πολέμου περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από έκρηξη νάρκης μόνο στην Κροατία.

Ο Nikola Kezic, καθηγητής του τμήματος Γεωργίας του πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, εκπαιδεύει μέλισσες για τον εντοπισμό ναρκών από το 2007. Ο Kezic ηγείται προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και λέγεται Tiramisu. Οι μέλισσες σιτίζονται από ένα διάλυμα ζάχαρης, το οποίο αναμιγνύεται με τη μυρωδιά των εκρηκτικών και έχουν εκπαιδευτεί να συνδέουν τη μυρωδιά των εκρηκτικών με τη διατροφή τους. Οι μικροσκοπικές μέλισσες μπορούν να εντοπίσουν τις νάρκες πιο γρήγορα και περισσότερο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα ζώα που έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό τον σκοπό, όπως τους σκύλους.

Η αξιοπιστία του εγχειρήματος θα δοκιμαστεί σε δράση αποναρκοθέτησης στην πόλη του Μπένκοβατς.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.