Δικαίωση μελισσοκόμων από το Δικαστήριο της Ε.Ε. για μεταλλαγμένη γύρη

Δικαίωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Γερμανό ερασιτέχνη μελισσοκόμο K.-H. Bablok, η υπόθεση του οποίου είχε αναφερθεί και στο τεύχος 9 του Μελισσοκόμου (Άνοιξη 2011). Το ιστορικό της ένδικης διαφοράς μεταξύ του K.-H. Bablok και του Freistaat Bayern (του Βαυαρικού Δημοσίου, Γερμανία), στο οποίο ανήκουν διάφορα γεωτεμάχια στα οποία έγινε κατά τα τελευταία έτη καλλιέργεια του αραβοσίτου MON 810 για ερευνητικούς σκοπούς, έχει ως εξής. Ο Κ.-Η. Bablok παράγει, σε μικρή απόσταση από τα εν λόγω γεωτεμάχια, μέλι προς πώληση και για δική του κατανάλωση. Έως το 2005 παρήγε επίσης γύρη προς πώληση ως τρόφιμο, υπό μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Το 2005 εντοπίστηκαν αφενός DNA αραβοσίτου MON 810 και αφετέρου γενετικώς τροποποιημένες πρωτεΐνες στη γύρη αραβοσίτου την οποία συνέλεξε ο K.-H. Bablok σε κυψέλες τοποθετημένες σε απόσταση 500 μέτρων από τα γεωτεμάχια του Freistaat Bayern. Εξάλλου, απειροελάχιστες ποσότητες DNA αραβοσίτου MON 810 ανιχνεύθηκαν και σε κάποια δείγματα μελιού του K.-H. Bablok.
Ο K.-H. Bablok θεώρησε ότι η παρουσία υπολειμμάτων γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου στα μελισσοκομικά προϊόντα του τα καθιστούσε ακατάλληλα για διάθεση στο εμπόριο ή για κατανάλωση, οπότε προσέφυγε κατά του Βαυαρικού Δημοσίου ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων, στη δε δίκη άσκησαν παρέμβαση και άλλοι τέσσερις ερασιτέχνες μελισσοκόμοι.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η επίμαχη γύρη «παράγεται από ΓΤΟ» και συνιστά «συστατικό» του μελιού και των συμπληρωμάτων διατροφής με βάση τη γύρη. Όσον αφορά το μέλι, το Δικαστήριο τόνισε ότι η γύρη δεν αποτελεί ξένο σώμα ούτε πρόσμειξη στο μέλι, αλλά κανονικό στοιχείο της σύνθεσης του εν λόγω προϊόντος, οπότε πρέπει να χαρακτηρισθεί ως «συστατικό» του. Επομένως, η επίμαχη γύρη εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού και υπόκειται στην προβλεπόμενη από τον κανονισμό αυτό διαδικασία έγκρισης πριν διατεθεί στην αγορά.
Το Δικαστήριο απεφάνθη τελικά ότι το μέλι και τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν γύρη προερχόμενη από το καλαμπόκι ΜΟΝ810, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί έγκριση για το μέλι, αποτελούν τρόφιμα που έχουν παραχθεί από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και των οποίων η εμπορία δεν επιτρέπεται, αν δε χορηγηθεί ειδική έγκριση.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.