Γενετικό «ρεμίξ» το κλειδί για την επιβίωση της κυψέλης

Οι εργάτριες μέλισσες είναι ένα εξειδικευμένο και ικανό εργατικό δυναμικό, λόγω του ότι τα γονίδια που καθορίζουν τη συμπεριφορά τους ανακατεύονται συχνά, βοηθώντας μέσω της φυσικής επιλογής να δημιουργηθεί μια καλύτερη μέλισσα, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του York.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PNAS ρίχνει φως στο πώς οι εργάτριες μέλισσες –που είναι στείρες- αναπτύσσουν τόσο κοινωνικές και χαρισματικές συμπεριφορές, όπως η φροντίδα των νεαρότερων μελισσών, η συλλογή τροφής για την κυψέλη, η υπεράσπισή της ενάντια στους εισβολείς, ο χορός που χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με τις συντρόφους τους σε σχέση με την τοποθεσία που βρίσκεται η τροφή κτλ.

Όταν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του York εξέτασαν το γονιδίωμα της μέλισσας, ανακάλυψαν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τη συμπεριφορά της εργάτριας βρέθηκαν σε περιοχές όπου το γονιδίωμα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανασυνδυασμού (ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ των ομόλογων χρωμοσωμάτων). Ο ανασυνδυασμός φέρνει ένα ανακάτεμα του γενετικού υλικού: ένας ανασυνδυασμός στις ωοθήκες της βασίλισσας ανακατεύει τα χρωμοσώματα που κληρονόμησε από τους γονείς της. Σαν αποτέλεσμα, οι θηλυκοί απόγονοι της βασίλισσας είναι πιθανό να κληρονομήσουν ένα μωσαϊκό χρωμοσωμάτων με διαφορετικούς συνδυασμούς των μεταλλάξεων, σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας, Amro Zayed, του οποίου το εργαστήριο διεξήγαγε την έρευνα. Ο ανασυνδυασμός επιτρέπει στη φυσική επιλογή να δράσει σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις πέρα από τις γειτονικές μεταλλάξεις.

Φυσική επιλογή είναι η διαδικασία εξέλιξης των ειδών, μέσω της οποίας οι οργανισμοί που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον αφήνουν περισσότερους απογόνους από εκείνους που είναι λιγότερο προσαρμοσμένοι (Δαρβίνος).

Η μέλισσα έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανασυνδυασμών στο ζωικό βασίλειο και δέκα φορές υψηλότερα από τον άνθρωπο. Η έρευνα έδειξε ότι αυτό το υψηλό ποσοστό ανασυνδυασμών έχει ενεργοποιήσει την εξελικτική διαδικασία σε τμήματα του γονιδιώματος των μελισσών, που είναι υπεύθυνα για τη συμπεριφορά των εργατριών -μελισσών. Έτσι, μέσω της φυσικής επιλογής αυξάνεται η ικανότητα επιβίωσης των αποικιών, που ζουν ή πεθαίνουν με βάση το πόσο καλά οι εργάτριες –μέλισσες «συμπεριφέρονται».

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.