Το νέο σκεύασμα για το κόκκινο σκαθάρι είναι επίσης τοξικό για τις μέλισσες

Τη χρήση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος ASCOT 2,5 WG (δραστική ουσία lambda-cyhalothrin) για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού το οποίο αφανίζει τα φοινικοειδή επέτρεψε με απόφασή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα.

Το σκεύασμα έρχεται να αντικαταστήσει τις νεονικοτινοειδείς ουσίες οι οποίες είναι μελισσοτοξικές και έχουν κριθεί επικίνδυνες για το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο.

Όπως αναφέρουν στο «Βήμα» παράγοντες του υπουργείου, «τα χημικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνταν έως σήμερα για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα αλλά επιβάρυναν και το περιβάλλον».

Το ASCOT 2,5 WG είχε πάρει έγκριση τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά με πρόσφατη απόφαση (21 Μαΐου 2013) που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Μ. Κορασίδης διευρύνθηκε η άδεια διάθεσής του. Πλέον αφορά και την αντιμετώπιση του ιδιαιτέρως ανθεκτικού και καταστροφικού για τους φοίνικες εντόμου Rhynchophorus ferrugineus (Olivier).

Η χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος, όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΑΑΤ, έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Ωστόσο, επειδή όλα τα εντομοκτόνα -άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο- είναι τοξικά, στην απόφαση του υπουργείου αναφέρονται λεπτομερώς οδηγίες προκειμένου να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΑΑΤ, η επιλογή του ASCOT 2,5 WG «ήταν η λύση με τον μικρότερο κίνδυνο για τις μέλισσες, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες εφαρμογής».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου, το σκεύασμα:

–      δεν πρέπει να εφαρμόζεται κατά την άνθηση των φοινικοειδών, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει τα άνθη να κοπούν δύο ημέρες πριν από την εφαρμογή του.

–      δεν πρέπει να γίνεται χρήση σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ποσότητα μελιτώματος αφίδων στην περιοχή εφαρμογής.

–      χρησιμοποιείται σε ώρες κατά τις οποίες οι μέλισσες δεν βρίσκονται στον χώρο (αργά το απόγευμα).

Μετά τη χρήση του εντομοκτόνου, οι μελισσοκόμοι πρέπει να εξασφαλίσουν τροφή και νερό εντός της κυψέλης ώστε οι μέλισσες να παραμείνουν στις κυψέλες για μία ημέρα ή να απομακρύνουν τις κυψέλες.

Το ASCOT 2,5 WG είναι επίσης πολύ τοξικό σε βομβίνους (τριχωτά έντομα που συγγενεύουν με τις μέλισσες) αλλά και σε ωφέλιμα έντομα και ακάρεα τα οποία χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια.

Για την προστασία των υδρόβιων οργανισμών και των αρθρόποδων προτείνεται να παραμένει μια αψέκαστη ζώνη προστασίας.

Οι διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, οι δήμοι και οι υπεύθυνοι των συνεργείων που διενεργούν τους ψεκασμούς υποχρεούνται να ειδοποιούν έγκαιρα τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου πρόκειται να διενεργηθεί εφαρμογή του σκευάσματος σε φοινικοειδή. Ακόμη, μέχρις ότου στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό δεν πρέπει να πλησιάζουν άνθρωποι και κατοικίδια ζώα.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.