Το μέλι Manuka (Μάνουκα) μπορεί να αντιστρέψει την ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά

Το μέλι manuka μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τις πληγές με χρόνιες λοιμώξεις και μπορεί να αντιστρέψει την ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε την Άνοιξη στο Συνέδριο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας στο Harrogate της Αγγλίας.
Η κα. Rose Cooper, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, Ινστιτούτο Cardiff, μελετάει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του μελιού manukaκαι τριών ειδών βακτηρίων, γνωστά για τη μόλυνση των πληγών: Pseudomonas aeruginosa, Strepotococci της ομάδας Α και το ανθεκτικό στην μετισιλίνη στέλεχος του Staphylococcus aureus (MRSA meticillin resistant Staphylococcus). Η ομάδα της κας. Cooper ανακάλυψε ότι το μέλι μπορεί και παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των βακτηριδίων με διάφορους τρόπους και το προτείνει ως ελκυστική επιλογή για τη θεραπεία των ανθεκτικών βακτηριδίων στα αντιβιοτικά και ιδιαίτερα στις λοιμώξεις των πληγών.
Οι αντιβιοτικές ιδιότητες του μελιού είναι ιστορικά γνωστές. Παραδοσιακές θεραπείες με μέλι χρησιμοποιήθηκαν για την τοπική αντιμετώπιση πληγών από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς. Το μέλι manuka φτιάχνεται από μέλισσες της Νέας Ζηλανδίας που μαζεύουν νέκταρ από τα δέντρα manuka και αποτελεί συστατικό πολλών σύγχρονων προϊόντων για την θεραπεία πληγών σε όλο τον κόσμο. Όμως, οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί από τη σύγχρονη ιατρική, επειδή οι μηχανισμοί δράσης του δεν είναι γνωστοί.
Η ομάδα της κας. Cooper βοηθάει στη λύση του προβλήματος μελετώντας, σε μοριακό επίπεδο, τους τρόπους με τους οποίους το μέλι manuka αναστέλλει τη δράση των βακτηριδίων στις λοιμώξεις των πληγών. «Οι ανακαλύψεις μας στη δράση στρεπτόκοκκων και ψευδομονάδων δείχνουν ότι το μέλι manuka εμποδίζει τη σύνδεση των βακτηριδίων με τους ιστούς, σημαντικό σημείο για την έναρξη οξείων λοιμώξεων. Η αναστολή της σύνδεσης εμποδίζει επίσης τη δημιουργία των βιομεμβράνων που προστατεύουν τα βακτηρίδια από τα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να προκαλούν επίμονες λοιμώξεις. Άλλες μελέτες στο εργαστήριό μας έχουν δείξει ότι το μέλι κάνει τα βακτήρια MRSA πιο ευαίσθητα σε αντιβιοτικά όπως η οξακιλλίνη – και έτσι αντιστρέφει την ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό. Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν επίσης ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά σε περιπτώσεις ανθεκτικών λοιμώξεων όταν χορηγούνται σε συνδυασμό με το μέλι manuka».

Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να αυξηθεί η κλινική χρήση του μελιού manuka, διότι σήμερα οι γιατροί αντιμετωπίζουν μια αυξημένη απειλή των λιγότερων αποτελεσματικών αντιμικροβιακών επιλογών. «Χρειαζόμαστε καινοτομίες στον έλεγχο λοιμώξεων των πληγών που δεν θα συμβάλλουν στην αύξηση αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι δεν είναι πιθανόν το μέλι manuka να είναι επιλεκτικό για βακτηρίδια ανθεκτικά στο μέλι», λέει η Δρ. Cooper. Σήμερα, οι περισσότερες αντιμικροβιακές παρεμβάσεις σε ασθενείς αποτελούνται από συστημικά αντιβιοτικά. «Η χρήση ενός τοπικού μέσου για την εξαφάνιση βακτηριδίων από πληγές είναι ενδεχομένως πιο οικονομική και μπορεί να βελτιώσει τις μελλοντικές αντιβιοτικές θεραπείες. Η μετάδοση βακτηριδίων ανθεκτικών σε αντιβιοτικά από πληγές σε ευπαθείς ασθενείς μπορεί να μειωθεί επίσης», τονίζει.

Σχόλιο από εμάς:

Όπως διαβάσαμε στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου (http://bio.waikato.ac.nz/honey/special.shtml) το μέλι manuka παράγεται από το θάμνο Leptospermum scoparium μόνο στη Νέα Ζηλανδία. Ο Dr. Peter Molan του πανεπιστημίου Waikato (Βαϊκάτο) ανακάλυψε (εφεύρε) την UMF (Unique Manuka Factor, μοναδικός συντελεστής manuka), η οποία είναι μια δυνατότερη και σταθερότερη ιδιότητα του μελιού σε σχέση με την ποσοτική ύπαρξη υπεροξειδίου του υδρογόνου στο μέλι (το υπεροξείδιο με την θερμότητα και το φως καταστρέφεται). Η UMF μετριέται σε κλίμακα από το 0 έως και το 25 και για να θεωρείται ένα μέλι manuka με UMF πρέπει να έχει σίγουρα βαθμολογηθεί (αναλυθεί, μετρηθεί) πάνω από 10. Όσο πιο υψηλότερο επίπεδο, τόσο πιο αποδοτική είναι η αντισηπτική δράση του μελιού manuka με UMF. Το μέλι manuka με UMF κάτω από 10 είναι ένα κοινό εύγευστο μέλι.
Ακόμη ένα παράδειγμα μελιού που έχει αρχίσει δειλά δειλά η επιστημονική διερεύνησή του και η εμπορική αξιοποίησή του είναι το μέλι από τον θάμνο jellybush που ανήκει και αυτό στην οικογένεια Leptospermum με κοινή ονομασία Tea tree. Το έλαιο από Tea tree είναι γνωστό στην εναλλακτική ιατρική εδώ και χρόνια, το οποίο όμως, προσοχή, δεν παράγεται από το συγκεκριμένο θάμνο jellybush, αλλά από το γένος Malaleucas. Τα 83 από τα 85 γνωστά είδη Leptospermum φύονται στην Αυστραλία. Η κλίμακα που έχει ανακαλυφθεί (εφευρεθεί) για το μέλι από jellybush (Tea tree) ονομάζεται ULF (Unique Leptospermum Factor).
Η παραπάνω εργασία της κας. Rose Cooper είναι ακόμη μία επιστημονική εργασία για το μέλι manuka που πιθανά να ανοίξει το δρόμο για τη μελέτη και άλλων ποικιλιών μελιού. Μέλι στην καταπολέμηση μικροβίων σε πληγές χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Σήμερα και στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τσιρότα με μέλι για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των λοιμώξεων στις πληγές και την γρηγορότερη επούλωσή τους. Το μέλι manuka, εκτός από τις βακτηριοστατικές ή πιθανά τις βακτηριοκτόνες ιδιότητές του, σίγουρα περιέχει και πολλές μαγικές ουσίες marketing (μάρκετινγκ), που είναι το ενστάλαγμα σκληρής, μακροχρόνιας και συστηματικής εργασίας του πανεπιστημίου Waikato της Νέας Ζηλανδίας και των μελισσοκόμων του πολύ μακρινού σε εμάς νησιού.
Μετά από όλα τα παραπάνω εύλογα ήρθε το ερώτημα στο μυαλό μας. Μήπως έχουμε και εμείς εδώ στην μακρινή Ελλάδα κανένα καλλιεργημένο ή μη θάμνο ή δέντρο που να αξίζει τον κόπο να δημιουργήσουμε μετά από έρευνα και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, μια κλίμακα (nique μέλι από κάποιο ελληνικό φυτό actor) (UμακεφF);
Ένα προφανώς ρητορικό ερώτημα που δεν δυνάμεθα να απαντήσουμε μόνοι μας. Οφείλουμε όμως να το θέσουμε προς διερεύνηση στους ειδικούς και σκέψη στους υπόλοιπους.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.