Οι μέλισσες μπορούν να σώσουν τους ρινόκερους

Δυο μαθήτριες του Κολλεγίου Kingswood κατάφεραν να κερδίσουν το βραβείο Νέων Επιστημόνων με το πρωτοποριακό έργο τους: «Σώζοντας τους ρινόκερους: εκπαιδεύοντας τις μέλισσες». Η Jamie-Lee Stone και η Louise Poole κέρδισαν χρυσό μετάλλιο και υποτροφία, καθώς βρήκαν έναν τρόπο να εκπαιδεύουν μέλισσες, ώστε να εντοπίζουν συστατικά όπως το κέρατο του ρινόκερου, προκειμένου να βοηθήσουν στην παύση της παράνομης λαθροθηρίας του ζώου στις χώρες διαβίωσής του.

Το δίδυμο εκπαίδευσε τις μέλισσες να εντοπίζουν μέσω της όσφρησής τους προς το παρόν το κέρατο της αφρικανικής αντιλόπης, αφού το κέρατο του ρινόκερου ήταν δύσκολο στην εξεύρεση. Αναλύοντας την πρωτότυπη εργασία τους, τα νεαρά κορίτσια εξήγησαν ότι οι μέλισσες έχουν τόσο έντονη την αίσθηση της όσφρησης, που θα μπορούσαν να εντοπίσουν αλάτι σε μια ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικός ο ρινόκερος, ώστε να εκπονηθεί μια τέτοιου είδους εργασία; Ο ρινόκερος κινδυνεύει με εξαφάνιση, γιατί το κέρατό του είναι περιζήτητο, λόγω της χρήσης του σε ασιατικά σκευάσματα και την κινέζικη ιατρική. Μάλιστα, η τιμή του στη μαύρη αγορά, ξεπερνά την τιμή του χρυσού και της κοκαΐνης. Μια πρόσφατη φήμη, ότι το κέρατο του ρινόκερου θεραπεύει από τον καρκίνο, επιδείνωσε την κατάσταση. Αν η λαθροθηρία του δεν σταματήσει, σε λίγα χρόνια ο ρινόκερος δεν θα υπάρχει.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.