Νίκη των μελισσών: προσωρινός περιορισμός τριών νεονικοτινοειδών

Τον προσωρινό περιορισμό τριών παρασιτοκτόνων που συνδέονται με τη συρρίκνωση πληθυσμών μελισσών αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γερμανία, η οποία απέσχε κατά την πρώτη ψηφοφορία στις 15 Μαρτίου, εντάχθηκε στο στρατόπεδο των οπαδών της απαγόρευσης παρά την τεράστια πίεση του γερμανικού ομίλου Bayer ο οποίος διαθέτει στην αγορά, μαζί με τον ελβετικό όμιλο Syngenta, τα φυτοφάρμακα που θα απαγορευθούν.

Αντίθετα η Ιταλία, η οποία είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης κατά την πρώτη ψηφοφορία το Μάρτιο, πέρασε στο στρατόπεδο των αντιπάλων της, επειδή δεν της δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες πριν από την ανθοφορία, έγινε γνωστό από συμμετέχοντες. Το Βερολίνο και η Ρώμη διαθέτουν από 29 ψήφους.

Μεταξύ των κρατών που, στην ψηφοφορία του Μαρτίου, τάχθηκαν κατά της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών ήταν και η Ελλάδα. Τα περισσότερα σχόλια, ωστόσο, προκάλεσε η στάση της Βρετανίας που, παρά τις έντονες αντιδράσεις, έκρινε ότι μια απαγόρευση θα είχε κατά πάσα πιθανότητα περισσότερα αρνητικά παρά θετικά.

Εκτός από την Ιταλία, επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ουγγαρία, ψήφισαν επίσης εναντίον της απαγόρευσης και τέσσερις απείχαν.

Η Επιτροπή υπολόγισε πως έχει συγκεντρώσει αρκετούς νέους υποστηρικτές στην ψηφοφορία αυτή ώστε να αποφασισθεί η απαγόρευση των τριών υπό κατηγορία νεονικοτινοειδών —κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειαμεθοξάμη— που είναι παρόντα σε φυτοφάρμακα τα οποία παράγονται από τους ομίλους Bayer (Γερμανία) και Syngenta (Ελβετία), ιδιαίτερα το Cruiser OSR.

Προτείνει να ανασταλεί η χρήση τους επί δύο χρόνια σε τέσσερις καλλιέργειες: αυτές του αραβοσίτου, της ελαιοκράμβης, του ηλιοτρόπιου και του βαμβακιού. Η απαγόρευση θα αφορά ορισμένες καλλιέργειες και ορισμένες περιόδους του χρόνου στη διάρκεια των οποίων δραστηριοποιούνται οι μέλισσες.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε το άρθρο