Κοινό φυτοφάρμακο κάνει τις μέλισσες πιο επιλεκτικές

Βιολόγοι του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι ακόμα και μια μικρή δόση κοινού φυτοφαρμάκου μετατρέπει τις μέλισσες σε «επιλεκτικούς καταναλωτές» και επηρεάζει την ικανότητά τους να προσλαμβάνουν λιγότερο γλυκές, αλλά καλές πηγές τροφίμων. Η χημική ουσία είναι το imidacloprid, το οποίο έχει απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.

Μια μόνο μικρή και εφάπαξ δόση αρκεί για να κάνει τις μέλισσες να απαρνιούνται το νέκταρ χαμηλότερης γλυκύτητας, το οποίο αποτελεί όμως σημαντική τροφή για την αποικία. Περαιτέρω μείωση στην τροφή της αποικίας φέρνει το ότι η μέλισσα που θα βρει την πηγή του λιγότερο γλυκού νέκταρ δεν ειδοποιεί τις υπόλοιπες και έτσι λιγότερη τροφή μπαίνει μέσα στην κυψέλη. Είναι γνωστό ότι οι μέλισσες ειδοποιούν τις άλλες με τον περιβόητο χορό τους. Ο αριθμός των χορών και οι κινήσεις των μελισσών δείχνουν την ελκυστικότητα της τροφής. Οι μέλισσες που δοκίμασαν το φυτοφάρμακο μείωσαν τον αριθμό των χορών τους, οι κινήσεις τους ήταν κοφτές και λιγότερο ενθουσιώδεις και σε ορισμένες περιπτώσεις σταμάτησαν να χορεύουν εντελώς.

Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν δείξει τις επιδράσεις που έχουν στις μέλισσες τα λεγόμενα νευροτοξικά εντομοκτόνα, όπως το imidacloprid, τη διαταραχή στη μάθηση, τις καθυστερήσεις στην αναζήτηση τροφής, την απώλεια της ικανότητας προσανατολισμού κτλ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αυτή η επιλεκτικότητα στην τροφή.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.