Ιός που μεταδίδει το άκαρι βαρρόα αποδεκατίζει τις μέλισσες

Μια ακόμα πιθανή εξήγηση για τον αφανισμό δισεκατομμυρίων μελισσών σε όλο τον κόσμο βρήκαν επιστήμονες και είναι ο «ιός των παραμορφωμένων φτερών». Βρετανοί επιστήμονες στη Χαβάη ανακάλυψαν πώς το άκαρι βαρρόα μεταδίδει στις μέλισσες ασθένεια που ονομάζεται «ιός των παραμορφωμένων φτερών» («deformed wing virus», DWV). Τα παράσιτα βαρρόα δρουν σαν εκκολαπτήρια της ασθένειας την οποία μεταδίδουν στο αίμα των μελισσών.
Η ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Stephen Martin από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, μελέτησε τις μέλισσες στη Χαβάη, όπου η βαρρόα κατά λάθος ήρθε από τη Καλιφόρνια πριν πέντε χρόνια. Κάποια από τα νησιά της Χαβάης έχουν μελίσσια που δεν έχουν μολυνθεί από τη βαρρόα. Αυτό πρόσφερε στην ομάδα ένα μοναδικό φυσικό εργαστήριο, γιατί μπόρεσε να συγκρίνει τις «καθαρές» από βαρρόα κυψέλες με αυτές που πρόσφατα είχαν μολυνθεί και δυο χρόνια μελέτης και παρατήρησης. Ο μόνος τρόπος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να ελέγξουμε τον ιό που σκοτώνει τις μέλισσες είναι να ελέγξουμε τη βαρρόα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.