Η Commission ζητά περιορισμό χρήσης φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 31 Ιανουαρίου ότι επιθυμεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων που συνδέονται με τη μείωση του αριθμού των μελισσών.

Η Επιτροπή προσθέτει σε ανακοίνωσή της ότι ζητεί από τις χώρες της ΕΕ να αναστείλουν την χρήση τριών παρασιτοκτόνων, που ανήκουν στην οικογένεια των νεονικοτινοειδών: imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για σπόρους πριν τη σπορά, ελαιοκράμβης, καλαμποκιού και σιτηρών.

«Ζητούμε από τα κράτη μέλη να αναστείλουν για δύο χρόνια την χρήση αυτού του εντομοκτόνου στους σπόρους, στους κόκκους και στα σπρέι για τις καλλιέργειες οι οποίες προσελκύουν τις μέλισσες», δήλωσε ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας της Επιτροπής Φρεντερίκ Βενσάν.

«Ελπίζουμε ότι η ρύθμιση αυτή θα μπορέσει να υιοθετηθεί πριν από το Μάρτιο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή αναμένει να εφαρμοστεί το αργότερο από την 1η Ιουλίου φέτος.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα υπάρξει μια εξαίρεση για τον σπόρο αραβοσίτου το 2013, για τον οποίο η Επιτροπή θα επιτρέψει την χρήση νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων εκτός αν τα κράτη μέλη επιθυμούν να επιβάλουν περιορισμούς.

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 16 Ιανουαρίου, επισημαινόταν ότι τα τρία νεονικοτινοειδή που χρησιμοποιούνται ευρέως, τα οποία παρασκευάζονται από την ελβετική Syngenta και την γερμανική Bayer, θέτουν σε οξύ κίνδυνο τις μέλισσες.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.