Η θερμότητα προκαλεί το σχηματισμό μιας πιθανά επιζήμιας ουσίας στην ισογλυκόζη

Οριστήκανε από ερευνητές οι συνθήκες οι οποίες ευνοούν το σχηματισμό πιθανά επικίνδυνων επιπέδων μιας τοξικής ουσίας στην ισογλυκόζη που χορηγείται σε μέλισσες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο πιο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «Journal of Agricultural and Food Chemistry» της Αμερικάνικης Εταιρίας Χημείας και είναι τόσο σημαντική, που ενδέχεται να απαγορευθεί η προσθήκη ισογλυκόζης σε αναψυκτικά και πολλές άλλες τροφές. Η τοξική αυτή ουσία, υδροξυμεθυλοφουρφουράλη (HMF), παράγεται όταν η φρουκτόζη θερμαίνεται.

Στην νέα μελέτη, η Blaise LeBlanc και η Gillian Eggleston μαζί με συνεργάτες αναφέρουν στην πανταχού παρών χρήση της ισογλυκόζης ως γλυκαντική ουσία σε ροφήματα και επεξεργασμένες τροφές. Μερικοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι ταΐζουν τις μέλισσες τους με ισογλυκόζη για να αυξήσουν την ανάπτυξη των μελισσιών τους και την παραγωγή μελιού. Σε μέτριες θερμοκρασίες, η ισογλυκόζη μπορεί να αυξήσει την HMF και να θανατώσει τις μέλισσες. Ορισμένοι μάλιστα ερευνητές πιστεύουνε, ότι η ΗΜF είναι παράγοντας για το Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσών, την μυστηριώδη ασθένεια η οποία θανάτωσε περισσότερο από το ένα τρίτο των μελισσών στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες μετρήσανε τα επίπεδα της HMF σε προϊόντα από διάφορες εταιρείες στη διάρκεια 35 ημερών και σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Καθώς αυξήθηκε η θερμοκρασία, αυξηθήκανε σταθερά επίσης και τα επίπεδα HMF. Γύρω στους 48,8° C (120° F), τα επίπεδα αυξήθηκαν δραματικά. «Τα στοιχεία είναι σημαντικά για επαγγελματίες μελισσοκόμους για παραγωγούς ισογλυκόζης καθώς επίσης και για την αποθήκευση τροφών. Εφόσον η ισογλυκόζη προστίθεται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές ως γλυκαντικό, τα στοιχεία της μελέτης έχουν σημασία και για την ανθρώπινη υγεία», λέει η ανακοίνωση.

Σχολιάστε το άρθρο