Επισκόπηση Μελισσοκομικών Εκδηλώσεων

Ύστερα από μακρό διάστημα σιωπής, αλλά όχι αδράνειας, επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε και να σας ευαισθητοποιήσουμε.
Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, από τον μελισσοκομικό τύπο, στις 15/05/2010 συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. καθυστέρησε, καθώς η Εταιρεία είχε ήδη αναλάβει τη διοργάνωση δύο Παγκόσμιων Συνεδρίων, τα οποία για πρακτικούς λόγους αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, αμέσως μετά το Πάσχα. Όπως και έγινε. Είμαστε περήφανοι γιατί και τα δύο συνέδρια σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία και συγκέντρωσαν διακεκριμένους επιστήμονες ερευνητές από όλο τον κόσμο.
Και επειδή είμαστε «νέοι» και πιστεύουμε πάντα σε ένα «νέο» μέλλον, έχουμε ήδη ξεκινήσει την «οικοδόμηση» του δικτυακού τόπου της Εταιρείας, ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί στη διεύθυνση: www.hssas.gr. Πέρα όμως από την επικοινωνία και τη διάχυση των πληροφοριών, πρώτο μέλημα τέθηκε η συγκρότηση επίσης του «σώματος» της Εταιρείας, η ανανέωση της επαφής με τα μέλη και η πρόσκληση για συμμετοχή σε νέα, εν δυνάμει μέλη. Γι’ αυτό σας ζητούμε, όσοι είχατε εγγραφεί να επαναπροσδιορίσετε και να ενεργοποιήσετε τη σχέση σας και όσοι θέλουν να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια, να το δηλώσουν.
Μπορείτε λοιπόν να βρείτε στον δικτυακό τόπο της Εταιρείας, ή να την ζητήσετε ερχόμενοι σε επαφή με κάποιο από τα μέλη του Δ.Σ., την αίτηση εγγραφής, την οποία ζητούμε να συμπληρώσετε και να αποστείλετε με fax ή email στους αποδέκτες τους, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η ημερομηνία αυτή δεν είναι καταληκτική φυσικά, απλώς θα οριοθετήσει τον αριθμό των μελών με τα οποία θα γίνει η επόμενη Γενική Συνέλευση. Η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας προγραμματίζεται να γίνει στην Αθήνα, στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 5 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Σάββατο.
Την ίδια ημέρα και μέρος, η Εταιρεία διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στη Μελισσοκομία στην Ελλάδα και διεθνώς». Οι ερευνητές του κλάδου θα μας ενημερώσουν για τα νεότερα δημοσιευμένα στοιχεία έρευνας αναφορικά με τη βιολογία, τις ασθένειες και τα προϊόντα της μέλισσας, τους οποίους και καλούμε να μας αποστείλουν περίληψη επίσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Μ.Σ.

Στις 21 και 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το 2ο Παγκρήτιο Συνέδριο στην Ιεράπετρα. Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις, δημιούργησαν ένα καλό κλίμα, αν και υπήρξαν σχόλια για μικρή τελικά συμμετοχή με δεδομένο την μελισσοκομική δύναμη της Κρήτης και την συμμετοχή πολλών μελισσοκόμων εκτός νησιού, όπως λόγου χάριν των Κυπρίων συναδέλφων.
Στις δύο ημέρες του συνεδρίου, η θεματολογία κινήθηκε γύρω από την ομόφωνη, σχεδόν, αποτύπωση των μελισσοκομικών προβλημάτων της μεγαλονήσου, γύρω από την εφαρμοσμένη μελισσοκομία του τόπου και κυρίως γύρω από το μεγάλο ερώτημα για την ένταξη του «πευκοθυμαρόμελου» στα ΠΟΠ. Ερώτημα, που κατά τη γνώμη μας, η απάντησή του θέλει πολύ δουλειά και χρόνο, από όλους τους εμπλεκόμενους (φορείς, ερευνητές, μελισσοκόμους).
Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε κανένα, κοντοσταθήκαμε με ενδιαφέρον στις παρουσιάσεις των:
Ανδρέα Θρασυβούλου (πρόταση για ένταξη του «πευκοθυμαρόμελου» στα ΠΟΠ και την ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου μελισσοκομίας του ΑΠΘ).
Κατερίνας Καρατάσου (για τη στήριξη του μελισσοκομικού εισοδήματος μέσα από παράπλευρες επιχειρηματικές δράσεις).
Μανώλη Μαρουπλάκη (για τη θέση του Κρητικού μελιού στο παγκόσμιο διατροφικό ζήτημα).
Σοφίας Γούναρη (για την εξάπλωση του Matsucoccus Josephi και ειδικότερα στο δάσος της Ανώπολης).
Μανώλη Χανιωτάκη (για την επιλογή σμηνών και τις πολύ ενδιαφέρουσες προεκτάσεις που έθεσε).
Μαρίας Βαρσαμιδάκη (για τα μελισσοκομικά φυτά του νησιού).
Αυτό που νομίζουμε ότι όλοι αναμένουν πλέον, είναι το 3ο Συνέδριο να συνοδευτεί από μεγαλύτερη συμμετοχή, ευκολότερη πρόσβαση και να πραγματοποιηθεί κάτω από το ίδιο πάθος που διακρίνει τους Κρητικούς.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, «Μελίαμα 2010 – 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελισσοθεραπείας»

Το Επιστημονικό Κέντρο Μελισσοθεραπείας, συνεχίζοντας την 7ετή διαδρομή του, διοργανώνει το «Μελίαμα 2010 – 7° πανελλήνιο συνέδριο μελισσοθεραπείας» με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στο Γκάζι (Πειραιώς 100), στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84. Ώρα έναρξης 9.30 το πρωί.
Το «Μελίαμα» τελεί υπό την αιγίδα της Apimondia και υποστηρίζεται από την ΑΚΜΕΥ, το Mediterranean Health Forum και την Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και Ε.Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι χώρα με πλούσια και μακριά παράδοση στη μελισσοκομία και στη χρήση των προϊόντων της μέλισσας για θεραπευτικούς σκοπούς. Η δράση τους έχει πλέον τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο της σύγχρονης επιστήμης με εντυπωσιακά ερευνητικά και κλινικά αποτελέσματα. Ο κλάδος της υγείας (και ειδικότερα οι πνευμονολόγοι, ΩΡΛ, γενικοί ιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι και φαρμακοποιοί) έχει να ωφεληθεί σημαντικά από την ενασχόλησή του με την μελισσοθεραπεία, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο μία αποτελεσματική και ήπια -χωρίς παρενέργειες- θεραπευτική και προληπτική φιλοσοφία και ενισχύοντας την επαγγελματική του ύλη.

Σχολιάστε το άρθρο