Εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων και αρχαρίων στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ

Το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας διοργανώνει εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων στις εγκαταστάσεις του, σύμφωνα με εγκεκριμένο πρόγραμμα της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι εκπαιδεύσεις διακρίνονται στις Ταχύρρυθμες και στο Σχολείο Μελισσοκομίας

Α) Ταχύρρυθμες εκπαιδεύσεις: Έχουν διάρκεια τριών ημερών και αφορούν ξεχωριστές θεματικές ενότητες ανάλογα με το επίπεδο γνώσης του μελισσοκόμου. Πραγματοποιούνται σε τρεις συνεχείς ημέρες και προτείνονται για άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τις μέλισσες αλλά και για μελισσοκόμους που ζητούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε εξειδικευμένα θέματα μελισσοκομίας όπως είναι η βασιλοτροφία, ο ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων κυψέλης, οι εχθροί και οι ασθένειες των μελισσών, η βιολογική μελισσοκομία κ.ά .

Β) Σχολείο Μελισσοκομίας: Είναι ολοκληρωμένη εκπαίδευση διάρκειας 8 μηνών (2-3 ώρες την εβδομάδα) που προσφέρεται σε άτομα τα οποία επιθυμούν να λάβουν μια πλήρη εκπαίδευση στη μελισσοκομία. Τα μαθήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο και τελειώνουν τον Μάιο κάθε χρονιάς και είναι έτσι δομημένα ώστε να συμπεριλάβουν όλους τους εποχιακούς χειρισμούς.

Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας οι οποίες βρίσκονται στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ, περιοχή αεροδρομίου Θέρμη και περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εξάσκηση. Στους εκπαιδευόμενους χορηγείται σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Η εκπαιδευτική ομάδα του εργαστηρίου μελισσοκομίας

Το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας αποτελείται από πέντε διδάκτορες μελισσοκομίας, τρεις επιστήμονες με μεταπτυχιακό-υποψήφιους διδάκτορες και δύο επαγγελματίες μελισσοκόμους. Τα άτομα αυτά έχουν εξειδικευτεί σε ειδικά θέματα μελισσοκομίας όπως ο ποιοτικός έλεγχος του μελιού, η βοτανική και γεωγραφική προέλευση των προϊόντων της μέλισσας μέσω της μελισσοπαλυνολογίας, τα υπολείμματα φαρμάκων στο μέλι, οι μέθοδοι παραγωγής βασιλισσών και βασιλικού πολτού, η αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών, η χημική σύνθεση γύρης και διατροφή μελισσών, ο ποιοτικός έλεγχος και κριτήρια ελέγχου βασιλικού πολτού ,η τεχνητή σπερματέγχυση, βελτίωση, η εφαρμοσμένη μελισσοκομία και παραγωγή προϊόντων της μέλισσας σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Στον πίνακα 2 φαίνονται τα ονόματα, η ιδιότητα και το αντικείμενο των εκπαιδευτών του εργαστηρίου Μελισσοκομίας ΑΠΘ.

Για το πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου www.beelab.agro.auth.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Τηλ.: 2310 472983, fax: 2310 471939, e-mail: thrasia@agro.auth.gr

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.