Aπαξίωση του θεσμού της ΟΜΣΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι μελισσοκόμοι,

Έλαβα μέρος στις εκλογές της ΟΜΣΕ που έγιναν στη Λάρισα ως εκπρόσωπος του νομού Θεσ/νικης και νομίζω ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι άξια σχολιασμού.

Αναφέρονται κάποια στοιχεία από το νυν πρόεδρο, αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερα να μιλάμε με νούμερα και όχι με ποσοστά. Σε σύνολο 75 συλλόγων 4 είχαν τους μισούς εκλέκτορες. 64 στο σύνολο εκ των οποίων 10 η Νικήτη, 6 η Θεσ/νικη, 9 τα Τρίκαλα και 7 ο Λαγκαδάς. Σε σύνολο 75 συλλόγων, έλαβαν μέρος οι 15. Κανένας από Αττική, νησιά Αιγαίου – Ιονίου, Θράκη.

Γιατί αυτή η απαξίωση του θεσμού της ΟΜΣΕ από τους συναδέλφους; Η δικαιολογία ότι «δε μπορούμε να τους αναγκάσουμε με το ζόρι να συμμετάσχουν», δε νομίζω ότι πείθει κανέναν εκτός από αυτούς που την εκστομίζουν.

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ αναφέρει στην «Πολιτεία» ότι αν δε συμμετέχουν στα κοινά οι πολίτες, θα ασκούν εξουσία ανίκανοι». Αυτό ακριβώς έγινε και στην ελληνική κοινωνία όπου οι νέοι απαξιώνοντας την πολιτική, αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα ανίκανοι να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία. Για να το αλλάξουμε όμως αυτό πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

Πρώτα η διαδικασία των εκλογών. Πρέπει να είναι αδιάβλητη. Η ΟΜΣΕ δέχεται τα αποτελέσματα εκλογών των συλλόγων χωρίς κανέναν έλεγχο. Οι σύλλογοι έχουν δικαίωμα να εκλέγουν έναν αντιπρόσωπο ανά 20 ψηφίσαντες μελισσοκόμους. Αυτό δεν ελέγχεται από κανέναν. Άρα είναι πιθανό να είναι εκλεγμένοι όλοι νομότυπα ή κάποιοι να μην είναι. Αυτό πρέπει να αλλάξει ΤΩΡΑ.

Όπως πρότεινε εκπρόσωπος από την Ελασσόνα, οι εκλογές πρέπει να γίνονται παρουσία δικαστικού. Με παρουσίαση μελισ/κου βιβλιαρίου και τουλάχιστον 50 μελίσσια εγγεγραμμένα σε αυτό, συμπληρώνω εγώ. Κάτοχοι 10-15 κυψελών δεν πρέπει να έχουν λόγο για την πορεία της μελισσοκομίας και νομίζω ότι ούτε οι ίδιοι θα το θέλουν.

Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της ΟΜΣΕ πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα (αν όχι αποκλειστικά), μελισσοκόμοι και αυτό να φαίνεται από το μελισσοκομικό βιβλιάριο και από την φορολογική τους δήλωση.

Αυτά για τη διαδικασία των εκλογών.

Σχετικά τώρα με τους μακρινούς συλλόγους, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τους προσελκύσουμε πληρώνοντας τα μεταφορικά έξοδα για μια φορά κάθε τρία χρόνια που γίνονται εκλογές.

Η ΟΜΣΕ πρέπει να γίνει ποιο ανοικτή στους μελισσοκόμους και στους συλλόγους γενικότερα, συζητώντας μαζί τους τα θέματα και όχι ανακοινώνοντας αποφάσεις και αποτελέσματα. Συγκεκριμένα κάνοντας ανοικτές συνεδριάσεις με όλους μέσω ίντερνετ και δίνοντας τους βήμα. Έτσι μπορεί να τους κρατά ζεστούς και ενεργούς.

Αν δεν αλλάξουμε θα καταντήσουμε στο τέλος να ψηφίζουν 2-3 τοπικοί σύλλογοι, οι εκλογές να είναι ένα χάπενινγκ, όπως παρατήρησε εκλεκτός συνάδελφος, και να έχουμε παρεΐστικη άσκηση εξουσίας που είδαμε που οδήγησε σε εθνικό επίπεδο τη χώρα.

Σταύρος Πουταχίδης

Σχολιάστε το άρθρο