6η Τακτική Γενική Συνέλευση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού & Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης

Την 6η Τακτική Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της ΟΜΣΕ και Πρόεδρος του Μ.Σ. Νικήτης κ. Α. Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΣΕΜ κ. Γ. Πίττας, ο Αντιπρόεδρος της Μελισσοκομικής Ελλάδας κ. Φ. Κανετούνης, ο Πρόεδρος του Μ.Σ. Θάσου κ. Κ. Παναγιωτόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΟΜΣΕ κ. Β. Ντούρας, ο Διευθυντής του Μ.Σ. Νικήτης κ. Γ. Καραδήμος και άλλοι εκπρόσωποι των φορέων μελών της Εθνικής Διεπαγγελματικής.
Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των συνδεδεμένων μελών, εκ μέρους της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Μελισσοκομίας Σηροτροφίας ο κ. Σιγκούδης και η κα. Τανανάκη, εκ μέρους του περιοδικού «Μελισσοκομική Επιθεώρηση» ο κ. Παππάς και εκ μέρους του Σωματείου Επιστημόνων Κέντρων Μελισσοκομίας και o κ. Πουτούρης, η κα Βαρτάνη και η κα Σπύρου, καθώς και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελισσοκόμων-Παραγωγών βασιλικού πολτού και λοιπών προϊόντων κυψέλης κ. Π. Μπαγιάτης και η Γραμματέας κα Λαζαρίδου Βέττα.
Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη ο κ. Κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ στο Προεδρείο ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής κ. Ι. Μανίκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γ. Πίττας και ο Γενικός γραμματέας κ. Παπαστεργίου.
Ο κ. Μανίκης επισήμανε τη σημαντικότητα της διαμόρφωσης νομοθεσίας για το ελληνικό μέλι και το βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Εθνική Διεπαγγελματική με τις προτάσεις της για την Αγορανομική Διάταξη 7/2009 για το μέλι και τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Με την ολοκλήρωση των ενεργειών ολοκληρώνεται ένας κύκλος διαδικασιών της Εθνικής Διεπαγγελματικής από την ίδρυσή της με κεντρικό στόχο την προστασία της ταυτότητας του ελληνικού μελιού, την προώθησή του και τον έλεγχο διακίνησής του, ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση του στην αγορά. Τόνισε ότι αντικείμενο της Εθνικής Διεπαγγελματικής αποτελεί το ελληνικό μέλι και τα προϊόντα της μέλισσας, καθώς και οι ενέργειες που αφορούν στη διακίνηση, προώθηση και διασφάλιση της ποιότητας του.
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού μελιού «meli meli 2009-2011» που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς και στο 3ο Φεστιβάλ Μελιού που θα πραγματοποιηθεί 2-4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία του να μην συμμετέχει στις επόμενες αρχαιρεσίες της Εθνικής Διεπαγγελματικής. Ο κ. Μανίκης κλείνοντας τόνισε ότι επιδίωξη της Διεπαγγελματικής είναι η ενότητα του κλάδου και η διασφάλιση των συνθηκών της αγοράς, που θα επιβάλουν τη διακίνηση ποιοτικών προϊόντων, σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού, όπου το ελληνικό μέλι θα έχει τη θέση που του αξίζει.
Ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής κ. Γ. Πίττας στην εισήγησή του, τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαμόρφωση της αγορανομικής διάταξης, στην διαφύλαξη της ποιότητας του ελληνικού μελιού και στον έλεγχο τυχόν καταλοίπων. Τόνισε ότι η Εθνική Διεπαγγελματική υπερασπίζεται τις αξίες που προστατεύουν το ελληνικό μέλι. Επιπλέον αναφέρθηκε σε στοιχεία της αγοράς, επισημαίνοντας αύξηση 7% στις πωλήσεις μελιού το Α΄ εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το 2010 στα super market τη στιγμή που άλλα προϊόντα έχουν πτώση. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι παρά την οικονομική κρίση που επικρατεί ο καταναλωτής εξακολουθεί προτιμά το ελληνικό μέλι. Τέλος, αναφέρθηκε στην εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δείγματος μελιού με γύρη από GMO’s.
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην άψογη λειτουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής και στην αρμονική συνεργασία των μελών της, προκειμένου να αποκτήσει το ελληνικό μέλι τη θέση που του αξίζει στην αγορά. Επιπλέον, επισήμανε τη δυσκολία οικονομικής ρευστότητας για τις μελισσοκομικές οργανώσεις και τη σημαντικότατη συμβολή της Εθνικής Διεπαγγελματικής στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που επικρατούν και εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για το μέλλον της μελισσοκομίας.
Ο Αντιπρόεδρος της ΟΜΣΕ κ. Ντούρας τόνισε τη σημασία της Εθνικής Διεπαγγελματικής και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στον κλάδο. Τα μέλη της Εθνικής Διεπαγγελματικής έχουν ενιαία σκέψη και βούληση, η οποία εκφράζεται μέσω των προτάσεων που αφορούν στη νομοθεσία, ενώ επισήμανε πως η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη στην ολοκλήρωση των τροποποιήσεων της Αγορανομικής Διάταξης.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημαντικότητα της Εθνικής Διεπαγγελματικής στην προώθηση του ελληνικού μελιού και ότι οι προτάσεις της για τη νομοθεσία θα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στη μελισσοκομία.
Ο κ. Καμπούρης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στο ζήτημα των ψεκασμών των πεύκων και τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου γύρω από τη μελισσοκομία, καθώς και σε θέματα με τα οποία θα μπορούσε στο μέλλον να ασχοληθεί η Εθνική Διεπαγγελματική.
Ο κ. Κανετούνης εξέφρασε την άποψη ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία θα θωρακίσουν το ελληνικό μέλι και θα δώσουν νέα προοπτική.
Ο κ. Μπαγιάτης εκ μέρους του Συνδέσμου Μελισσοκόμων-Παραγωγών βασιλικού πολτού και λοιπών προϊόντων κυψέλης κατέθεσε προτάσεις που αφορούν στο μέλι και τα προϊόντα της μέλισσας.
Ο κ. Σιγκούδης εκ μέρους της Επιστημονικής Εταιρίας αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη χρήση νεονικοτινοειδών, ενώ η κα. Τανανάκη έθιξε το πρόβλημα της υψηλής αγωγιμότητας σε ορισμένα ανθόμελα, της μη προσμέτρησης γυρεοκόκκων καστανιάς στις γυρεοσκοπικές αναλύσεις και στην αναγκαιότητα ελέγχου της ποιότητας του διακινουμένου μελιού στην χώρα μας.
Η Εθνική Διεπαγγελματική στα πλαίσια προώθησης του ελληνικού μελιού στον μέλλον αναφέρθηκε:
• στο ενδεχόμενο ανάληψης νέου προγράμματος, δεδομένης της επιτυχίας ολοκλήρωσης του προηγούμενου της τριετίας 2009-2011.
• στη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Μελιού, το οποίο θα συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή και τη διαφήμιση του ελληνικού μελιού, δίνοντας έμφαση στις ευεργετικές ιδιότητες του και την πλούσια θρεπτική του αξία.
Τέλος, συζητήθηκαν οργανωτικά και οικονομικά θέματα και η συνέλευση έκλεισε με την ευχή όλων ο Πρόεδρος να ξανασκεφτεί την απόφασή του να μην συμμετάσχει στις επόμενες αρχαιρεσίες.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.