Χάθηκε το ένα τρίτο των μελισσιών στη Μεγάλη Βρετανία

Η Ένωση Βρετανών Μελισσοκόμων αναφέρει ότι το ένα τρίτο των αποικιών των μελισσών της χώρας δεν κατάφερε να επιβιώσει από το κρύο και την υγρασία του περσινού καλοκαιριού, αλλά και του χειμώνα.

Το επίπεδο των απωλειών των αποικιών των μελισσών σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2012 και από το περσινό 16% αναρριχήθηκε στο 34% το 2013. Πρόκειται για τα χειρότερα αποτελέσματα από τη στιγμή που η Ένωση Βρετανών Μελισσοκόμων ξεκίνησε την ετήσια έρευνα στα μέλη της εδώ και έξι χρόνια.

Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός στις κακές καιρικές συνθήκες του περσινού καλοκαιριού, που συχνά εμπόδιζε τις μέλισσες από το να συλλέγουν γύρη και επίσης μείωσε την ποσότητα της διαθέσιμης τροφής από τα ανθισμένα λουλούδια, καθώς η παραγωγή νέκταρος εξαρτάται από τη θερμοκρασία.

Σαν αποτέλεσμα, η διατροφή των μελισσών ήταν ανεπαρκής ειδικά προς το τέλος του καλοκαιριού. Ο κακός καιρός έβλαψε επίσης το ζευγάρωμα των νέων βασιλισσών, προκαλώντας την κατάρρευση των αποικιών.

Οι μελισσοκόμοι στα νοτιοδυτικά ήταν αυτοί που «χτυπήθηκαν» περισσότερο με το ήμισυ σχεδόν των αποικιών τους να έχει χαθεί. Η κατάσταση επιδεινώθηκε, σύμφωνα με την έρευνα, στο τέλος Μαρτίου, αφού οι μέλισσες είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο τις κακές καιρικές συνθήκες όσο και την καθυστερημένη άφιξη της άνοιξης στη χώρα.

Οι αποικίες που επιβίωσαν και τώρα ευημερούν το χρωστούν κατά κύριο στην προσεκτική φροντίδα που έλαβαν από τους μελισσοκόμους μέσα στο χειμώνα, οι οποίοι επένδυσαν πολύ χρόνο και προσπάθεια για τι σίτιση και τη διενέργεια συνεχών ελέγχων των κυψελών τους, αναλαμβάνοντας σημαντικά πρόσθετα έξοδα προκειμένου να τροφοδοτούν συνεχώς τις μέλισσές τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση των μελισσοκόμων, ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν τις μελισσοκομικές πρακτικές τους για να βοηθήσουν τις μέλισσές τους να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών αποτελεί μια προτεραιότητα για τις ενώσεις μελισσοκόμων στη χώρα.

Οι αποικίες των μελισσών που υποφέρουν από φτωχή διατροφή, γίνονται πιο ευάλωτες σε ασθένειες. Αν οι αποικίες είναι μικρότερες λόγω ενός κακού καλοκαιριού, μπορούν να δυσκολευτούν επίσης να επιβιώσουν το χειμώνα.

Στη Μεγάλη Βρετανία, εκτός από τις μέλισσες, πολλά εμβληματικά είδη από τους σκαντζόχοιρους έως τις πεταλούδες βρίσκονται σε εξαφάνιση και παραμένει ασαφές τόσο το γιατί συμβαίνει αυτό όσο και το τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.