Το «αυτί» της επιστήμης αποκωδικοποιεί το βουητό των μελισσών

Για το άπειρο αυτί, το βουητό των μελισσών ακούγεται ίδιο πάντα και παντού. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα βουητών και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Nottingham Trent στη Μεγ. Βρετανία σχεδιάζουν να τα αποκωδικοποιήσουν και να προσφέρουν στοιχεία στους μελισσοκόμους για την υγεία των μελισσιών τους.

Οι ερευνητές ήδη έχουν αναπτύξει μια μέθοδο χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα –συσκευές που είναι ευαίσθητες σε δονήσεις- για να ανιχνεύσουν και να μεταφράσουν τις δονήσεις που προκαλούν οι μέλισσες όταν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ο Δρ. Martin Bencsik, επικεφαλής της έρευνας, ευελπιστεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα προσφέροντας έγκαιρη προειδοποίηση στους μελισσοκόμους μέσω μηνυμάτων στο κινητό ή τον υπολογιστή για τυχόν μολύνσεις και ασθένειες στην αποικία.

Οι μέλισσες δεν έχουν αυτιά, αλλά είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε δονήσεις που λαμβάνουν μέσα από τα πόδια τους. Οι επιστήμονες καταγράφουν τις δονήσεις στην κυψέλη και χρησιμοποιούν συγκεκριμένο λογισμικό για να ερμηνεύσουν αυτά τα μοτίβα.

Για τους μελισσοκόμους συχνά τα πρώτα σημάδια ότι οι μέλισσές τους ασθενούν είναι όταν οι μέλισσες αρχίζουν να πεθαίνουν μαζικά. Κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών, όταν τα έντομα είναι πιο ευάλωτα, πολλοί μελισσοκόμοι διστάζουν να ανοίξουν τις κυψέλες τους φοβούμενοι ότι θα ενοχλήσουν την αποικία, προκαλώντας τα έντομα να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα τροφών τους.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μέλισσες παράγουν συγκεκριμένα βουίσματα όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες ή όταν εντοπίζεται ασθένεια μέσα στην κυψέλη. Μια συσκευή διάγνωσης θα μπορεί να ενημερώσει τον μελισσοκόμο ότι η αποικία έχει μολυνθεί με κάποιο φυτοφάρμακο ή άλλη γνωστή πηγή ρύπανσης και τότες αυτός θα μπορεί να αναλαμβάνει δράση για να προστατεύει το μελίσσι του πριν αυτό καταστραφεί ολοσχερώς.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.