Πώς μια μέλισσα μπορεί να ξεχωρίσει έναν Μονέ από έναν Πικάσο

Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων ανακάλυψε ότι η μικροσκοπική μέλισσα έχει αξιοπρόσεκτες οπτικές ικανότητες μάθησης και διάκρισης που εκτείνονται πέρα από τα απλά χρώματα, σχήματα ή σχέδια.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μέλισσες έχουν μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα να επεξεργάζονται πολύπλοκες οπτικές πληροφορίες και να διακρίνουν μεταξύ τοπίων, ειδών λουλουδιών, ακόμα και προσώπων.

Η δρ. Judith Reinhard του Πανεπιστημίου του Queensland υποστηρίζει ότι τα ευρήματα της έρευνάς της έδειξαν ικανότητες της μέλισσας που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν. Παρά τον μικρό τους εγκέφαλο, οι μέλισσες έχουν μια ανεπτυγμένη ικανότητα να επεξεργάζονται οπτικές πληροφορίες, όπως και τα σπονδυλωτά.

Η δρ. Reinhard και η ομάδα της ερεύνησαν το αν η ικανότητα των μελισσών μπορεί να επεκταθεί σε εικόνες που οι άνθρωποι διαχωρίζουν ως διαφορετικές καλλιτεχνικές σχολές, συμπεριλαμβανομένων ιμπρεσιονιστικών πινάκων του Μονέ και κυβιστικών του Πικάσο.

Οι μέλισσες έμαθαν να διακρίνουν μεταξύ πέντε διαφορετικών πινάκων του Μονέ και του Πικάσο, χωρίς να βασίζονται στη φωτεινότητα, το χρώμα ή τους τόνους. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διαχωρισμός μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνικών στιλ δεν αποτελεί μια εκλεπτυσμένη γνωστική λειτουργία του ανθρώπου, αλλά ότι και άλλα είδη είναι σε θέση να κατηγοριοποιούν οπτικά χαρακτηριστικά περίπλοκων εικόνων ότι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Comparative Physiology A».

 

 

Σχολιάστε το άρθρο