Προς απαγόρευση φυτοφάρμακο που βλάπτει τις μέλισσες στη Γαλλία

Το φυτοφάρμακο Syngenta OSR, που χρησιμοποιείται για την ελαιοκράμβη αναμένεται να απαγορευτεί στη Γαλλία, καθώς έχει συνδεθεί με τις απώλειες μελισσών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να απαγορεύσει το προϊόν μετά από σύσταση του Anses, του γαλλικού οργανισμού για τα τρόφιμα και την περιβαλλοντική και εργασιακή υγεία και ασφάλεια. Ο οργανισμός στήριξε την απόφασή του σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και υπογραμμίζει ότι οι υπο-θανατηφόρες δόσεις του δραστικού συστατικού thiamethoxam, που βρίσκεται στο Syngenta, επηρεάζουν την ικανότητα των μελισσών να επιστρέφουν στην κυψέλη.

Το thiamethoxam είναι ένα νεονικοτινοειδές φυτοφάρμακο που έχει κατηγορηθεί ευθέως για την πρόκληση του Συνδρόμου Κατάρρευσης Αποικίας (CCD). Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται με εμβαπτισμό του ίδιου του σπόρου του φυτού, προκειμένου να προφυλαχθεί από τα έντομα και τους μύκητες.

H Syngenta σε σχετικές δηλώσεις τονίζει ότι η απόφαση πάρθηκε, βασισμένη σε πειραματική μελέτη, ενώ η ίδια κατανοεί και παίρνει στα σοβαρά την υγεία των μελισσών, λόγω του επικοινιαστικού τους ρόλου, κάνοντας λόγο για μια «μαύρη μέρα για τη Γαλλία και την ευρωπαϊκή γεωργία».

Στη Γαλλία έχει επίσης απαγορευτεί το imidacloprid, επίσης νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο για τον ηλίανθο και τους σπόρους καλαμποκιού.

Η χώρα αναμένεται να ανακαλέσει την άδεια για το προϊόν της Syngenta, δίνοντας δυο εβδομάδες περιθώριο στην εταιρεία να προσκομίσει τα δικά της στοιχεία για την υπεράσπιση του φυτοφαρμάκου της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.