«Μέλισσες Χωρίς Σύνορα» παράγουν μέλι κατά της φτώχειας

Ένας μελισσοκόμος από το Κονέκτικατ μυεί στα μυστικά των μελισσών, διδάσκοντας την αρχαία τέχνη της μελισσοκομίας σε αναπτυσσόμενες κοινότητες σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τες να καταπολεμήσουν τη φτώχεια.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Μέλισσες Χωρίς Σύνορα (Bees Without Borders) είναι πνευματικό παιδί του Andrew Coté, μελισσοκόμου από το Κονέκτικατ. Ο Coté, μελισσοκόμος 4ης γενιάς, όταν δεν είναι απασχολημένος με τις μέλισσες διδάσκει Αγγλικά στο Housatonic Community College.

Για περισσότερα από 10 χρόνια, ο Coté και οι εθελοντές της οργάνωσης Μέλισσες Χωρίς Σύνορα (Bees Without Borders) ταξιδεύουν στις αναπτυσσόμενες χώρες εκπαιδεύοντας τους μελισσοκόμους από τη Νιγηρία και την Ουκρανία μέχρι τα νησιά Φίτζι, βοηθώντας τους να αυξήσουν τα κέρδη τους κάνοντας απλές, μικρές αλλαγές και μαθαίνοντας νέα πράγματα.

Η μελισσοκομική τέχνη είναι μια ευκαιρία, ώστε οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας να ξεφύγουν, να αποκτήσουν ένα -μικρό έστω- εισόδημα, χρησιμοποιώντας όλα τα προϊόντα της κυψέλης εκτός από το μέλι: την πρόπολη, τον βασιλικό πολτό, το κερί, να κερδίσουν την αξιοπρέπειά τους και να μάθουν για τη μεγάλη σημασία της επικονίασης.

Με βάση τη μελισσοκομία, οι Μέλισσες Χωρίς Σύνορα χτίζουν γέφυρες ανάμεσα σε πολιτισμούς. Το 2005, μέσω του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Coté πήγε στο Ιράκ για να βοηθήσει τους Ιρακινούς μελισσοκόμους. Το 2007 πέρασε το καλοκαίρι του στο Δέλτα του Νίγηρα διδάσκοντας και τον Ιανουάριου του 2008 βρέθηκε στη νότια Ινδία διδάσκοντας μελισσοκομικές δεξιότητες στους φτωχούς χωρικούς. Ο Coté, ο πατέρας του, επίσης μελισσοκόμος και οι εθελοντές φίλοι του μένουν, διαβιούν και τρώνε μαζί με τους χωρικούς αυτών των κοινοτήτων. Η οργάνωση χρηματοδοτείται από τους εθελοντές και από τις πωλήσεις των προϊόντων του Coté, καθώς το 10% από το κέρδος κάθε προϊόντος διατίθεται για την οργάνωση.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.