Κόκκινη Κάρτα

Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή – Κυρώσεις
Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. και σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν:

Πρόστιμο € 20.000 στην επιχείρηση επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού με την
επωνυμία Κουραντίδης Χ. Νικόλαος που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο, διότι διαπιστώθηκαν: μη κανονικά τρόφιμα (μέλι έφερε την επισήμανση «Μακεδονικό μέλι, Ελληνικό μέλι», ενώ στο καπάκι υπήρχε η αναγραφή «Μίγμα μελιών ΕΝΤΟΣ ΕΕ & ΕΚΤΟΣ ΕΕ» – παραπλάνηση του καταναλωτή – και είχε δείκτη διάστασης 4,6±0,6 αντί όχι λιγότερο από 8 μονάδες Schade).
Πρόστιμο € 20.000 στην επιχείρηση επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού με την επωνυμία Κουραντίδης Χ. Νικόλαος που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ.Θ., διότι διαπιστώθηκε ότι τα δείγματα μελιού που ελήφθησαν από το κατάστημα ΚΣΜ Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος & Σια Ο.Ε. στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και το κατάστημα ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στην Πυλαία Θεσσαλονίκης βρέθηκαν μη κανονικά διότι περιείχαν σακχαρόζη (7,4± 0,9)g/100g και (8,± 1,0)g/100g αντίστοιχα αντί όχι περισσότερο από 5g/100g. Η παράβαση διαπιστώθηκε καθ’ υποτροπή.
Πρόστιμο € 3.000 στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία Ατλάντικ Α.Ε. που βρίσκεται στη Λεωφ. Βουλιαγμένης 516 στην Αθήνα, διότι διαπιστώθηκε ότι: το δείγμα μελιού που ελήφθη από το κατάστημα ΚΣΜ Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος & Σια Ο.Ε. στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και συσκευάστηκε από τη REGINA – Κουραντίδης Χ. Νικόλαος για λογαριασμό της ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε. βρέθηκε μη κανονικό διότι περιείχε σακχαρόζη 7,4± 0,9g/100gαντί όχι περισσότερο από 5g/100g.
Πρόστιμο € 20.000 στην επιχείρηση επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού με την επωνυμία Κουραντίδης Χ. Νικόλαος που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ.Θ., διότι διαπιστώθηκε ότι: το δείγμα μελιού που ελήφθη από το κατάστημα ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και συσκευάστηκε από τη REGINA– Κουραντίδης Χ. Νικόλαος βρέθηκε μη κανονικό διότι περιείχε υδροξυμέθυλο – φουρφουράλη 70,1±4,3 mg/kgαντί όχι περισσότερο από 40 mg/kgΗ επισήμανσή του ως μέλι παραπλανούσε τον καταναλωτή γιατί επρόκειτο για μέλι ζαχαροπλαστικής που επιτρεπόταν να κυκλοφορήσει στο εμπόριο μόνο με την ένδειξη «μόνο για μαγειρική».
Πρόστιμο € 4.000 στο εργοστάσιο επεξεργασίας – τυποποίησης – συσκευασίας μελιού και παραγωγής – συσκευασίας μαρμελάδων, γλυκών κουταλιού και λουκουμιών με την επωνυμία ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗΣ ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ – REGINAπου εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, διότι διαπιστώθηκε παραπλάνηση του καταναλωτή.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.