Ευρωπαϊκός άτλαντας για προστασία στο ελληνικό μέλι

Ευρωπαϊκό άτλαντα με στοιχεία για τη βοτανική και γεωγραφική ταξινόμηση των προϊόντων κυψέλης θα δημιουργήσει το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με στόχο να εξαλειφθούν τα φαινόμενα «βαφτίσματος» εισαγόμενου μελιού ως ελληνικού.

Στην απόφαση κατέληξαν επιστήμονες από 13 χώρες που συμμετείχαν σε επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε πρόσφατα το Εργαστήριο Μελισσοκομίας σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Μελιού (International Honey Commission).

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ανδρέας Θρασυβούλου, τα Εργαστήρια, Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια που συμμετείχαν στη συνάντηση, θα συνεισφέρουν εικόνες του γυρεοδοτικού προφίλ των μελιών που παράγονται στη χώρα τους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα «μωσαϊκό» του μελιού που παράγεται σε κάθε χώρα.

«Στην Ελλάδα εισάγεται μέλι με την ένδειξη ‘άγνωστης γεωγραφικής προέλευσης’ και καθορίζεται μόνο αν είναι μέλι από χώρα της Ε.Ε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να εισάγουν μέλι στην τιμή του ενός ή δύο ευρώ το κιλό και να το μεταπωλούν ως εγχώριο στα 12 ευρώ» ανέφερε ο κ.Θρασυβούλου σημειώνοντας ότι η τιμή αγοράς είναι τόσο χαμηλή επειδή οι εξαγωγές μελιού επιδοτούνται.

«Ωστόσο, με τον ευρωπαϊκό άτλαντα μελιού» που θα δημιουργήσουμε, θα μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βοτανική προέλευση του μελιού και να οδηγηθούμε στη χώρα παραγωγής τους» διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εγχειρήματος, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την εισαγωγή του τεράστιου όγκου πληροφοριών που έχει συλλεχθεί από τους επιστήμονες που ασχολούνται με το μικροσκοπικό έλεγχο του μελιού (μελισσοπαλυνολογία) και θα πραγματοποιηθούν διεργαστηριακές αναλύσεις με κοινά δείγματα μελιού και συμμετοχή των ευρωπαϊκών εργαστηρίων ελέγχου του μελιού.

Σε εθνικό επίπεδο, τα ελληνικά εργαστήρια ελέγχου θα πρέπει να εναρμονιστούν με το πρωτόκολλα μελισσοπαλυνολογίας που θα ετοιμάσει η Διεθνής Επιτροπή Μελιού και να καθιερώσουν οργανοληπτικούς ελέγχους των αμιγών κατηγοριών ελληνικού μελιού.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.