Επιτρέπεται η εμπορία μελιού Τουρκοκύπριων μελισσοκόμων διαμέσου της Πράσινης Γραμμής

Οι Τουρκοκύπριοι μελισσοκόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να πωλούν το μέλι τους διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2007, είχε επιτρέψει το εμπόριο μελιού, που παρήγαγαν Τουρκοκύπριοι μελισσοκόμοι, διαμέσου της Πράσινης Γραμμής. Ωστόσο, η εμπορία του δεν μπορούσε να ξεκινήσει μέχρις ότου οι δοκιμές, που διενεργούνταν από ανεξάρτητους ειδικούς σε εγκεκριμένα εργαστήρια, αποδείκνυαν ότι τα εξετασθέντα δείγματα ήταν σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ όσον αφορά κατάλοιπα αντιβιοτικών και φυτοφαρμάκων.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δοκιμών έδειξαν ότι οι προδιαγραφές του μελιού έχουν βελτιωθεί. Οι δοκιμές θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι αρμόδιο για την έκδοση των απαιτούμενων συνοδευτικών εγγράφων για κάθε αποστολή.

Τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε στήριξη στους Τουρκοκύπριους μελισσοκόμους βοηθώντας τους να ανταποκριθούν στα πρότυπα της ΕΕ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την ενοποίηση της Κύπρου.

Ιστορικό

Ολόκληρη η Κύπρος αποτελεί έδαφος της ΕΕ. Ωστόσο, στο βόρειο τμήμα της νήσου, όπου η κυβέρνηση της Κύπρου δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, έχει ανασταλεί η νομοθεσία της ΕΕ, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης του 2003. Από το 1974, η «Πράσινη Γραμμή» χωρίζει τα δύο τμήματα της νήσου. Ο κανονισμός της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 866/2004) καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται για πρόσωπα και εμπορεύματα η διέλευση αυτής της γραμμής, η οποία δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Ο κανονισμός απαγορεύει τη διέλευση ζώντων ζώων και ζωικών προϊόντων για τα οποία ισχύουν κτηνιατρικές απαιτήσεις εκτός από τις περιπτώσεις που οι εν λόγω απαγορεύσεις αίρονται με αποφάσεις της Επιτροπής οι οποίες καθορίζουν τους όρους για το συγκεκριμένο εμπόριο. Η άρση της απαγόρευσης για το μέλι (όπως και για τα νωπά ψάρια) εγκρίθηκε με απόφαση της Επιτροπής, της 4ης Μαΐου 2007 (Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, L 123 της 12.5.2007, σ. 30), και υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις, συγκεκριμένα τη συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ σχετικά με την παρουσία καταλοίπων φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 320 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.