Εκπέμπουν SOS οι μελισσοκόμοι της Κύπρου

Λευκωσία: Οι μελισσοκόμοι εκπέμπουν SOS και δηλώνουν απελπισμένοι, διότι εάν δεν τύχουν βοήθειας από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταστραφούν. Λόγω της ανομβρίας που συνδυάζεται φέτος και με αντίξοες καιρικές συνθήκες, η παραγωγή μελιού έχει μειωθεί κατά 50% περίπου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των μελισσοκόμων, Πάμπος Χριστοδούλου, τίθεται πλέον και θέμα επιβίωσης των μελισσιών διότι οι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, προκαλούν έντονο στρεσάρισμα στα μελίσσια με αποτέλεσμα να εμφανίζουν διάφορες ασθένειες, για τις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση φαρμάκων.

Λόγω ακριβώς των καιρικών συνθηκών, τα έξοδα που καλούνται να καλύψουν οι μελισσοκόμοι αυξάνονται κατά πολύ.

Σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τη διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας οι μελισσοκόμοι έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος και τα οποία τους οδηγούν σε τραγικά αδιέξοδα, όμως -όπως υποστηρίζουν- δυστυχώς δεν εξασφάλισαν διαβεβαιώσεις ότι θα τύχουν της βοήθειας που χρειάζονται αυτές τις πικρές μέρες του κλάδου τους.

«Πρέπει να βρεθεί τουλάχιστον λύση για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούμε σε μεγάλες ποσότητες στην προσπάθεια να κρατήσουμε στη ζωή τα μελίσσια μας. Υποχρεωνόμαστε στην προσπάθειά μας να βρούμε περιοχή ανθοφορίας, να μετακινούμε συνεχώς τα μελίσσια μας σε μεγάλες αποστάσεις και έτσι να ξοδεύουμε μεγάλα χρηματικά ποσά σε καύσιμα. Δεν αρκεί η απλή μεταφορά των μελισσιών σε ένα μακρινό μέρος, διότι πρέπει να πηγαίνουμε να τα βλέπουμε και να τα φροντίζουμε. Αφήστε που τίθεται θέμα φυσικής επιβίωσής τους», λέει ο πρόεδρος των μελισσοκόμων.

Για να κρατηθούν στη ζωή τα μελίσσια σε εποχή που δεν υπάρχει ανθοφορία, οι μελισσοκόμοι δίνουν ζάχαρη στις μέλισσες όμως ένας τόνος ζάχαρη, στοιχίζει €750 και σε εποχή κρίσης, πόσοι από αυτούς έχουν την οικονομική άνεση για ένα τέτοιο έξοδο;

Οι μελισσοκόμοι δηλώνουν ευθέως ανομβριόπληκτοι και σε πλήρη απόγνωση.

Και σαν να μην τους έφταναν όλα αυτά, πρόσφατα δόθηκε έγκριση -σύμφωνα με τον πρόεδρο των μελισσοκόμων- για να επιτραπεί η διοχέτευση μελιού στην αγορά που να προέρχεται από τα κατεχόμενα.

«Ταυτόχρονα συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη εισαγωγή μελιού από διάφορες χώρες και έτσι εμείς είμαστε πλέον στο μάτι του κυκλώνα και κλαίμε τη μοίρα μας, μόνοι και αβοήθητοι», λέει ο Πάμπος Χριστοδούλου.

Μελισσοθεραπεία

Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Μελισσοκόμων, μέσω της μελισσοθεραπείας, την αντιμετώπιση δηλαδή διαφόρων ασθενειών με προϊόντα που παράγονται από τη μέλισσα.

Ο Σύνδεσμος υπέβαλε εισήγηση για πραγματοποίηση σεμιναρίων εκπαίδευσης μελισσοκόμων στη σχετική παραγωγή που θα διανοίξει νέες προοπτικές, διότι εκτός από το μέλι θα παράγονται και άλλα είδη όπως είναι η γύρη, ο βασιλικός πολτός, το κεντρί της μέλισσας και η πρόπολη που θα χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, όμως φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

«Θα δημιουργούσαμε μια νέα κατηγορία μελισσοκόμων που δεν θα παρήγαγαν ποσότητα αλλά ποιότητα. Ταυτόχρονα θα είχαμε ιατρικό τουρισμό και τη δημιουργία άλλων παρεμφερών επιχειρήσεων που θα απασχολούσαν προσωπικό στη μεταποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων για να γίνουν πιο προσιτά στο ευρύ κοινό. Δυστυχώς δεν μας άκουσαν, δεν μας βοήθησαν» λέει ο Πάμπος Χριστοδούλου…

Χωρίς βοήθεια από το Κτηνιατρείο

Οι μελισσοκόμοι ζήτησαν στήριξη από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του κράτους όμως δυστυχώς, μέχρι σήμερα, το μόνο που αντικρίζουν είναι κλειστές πόρτες.

«Υπάρχουν ασθένειες των μελισσών που μόνο το Κτηνιατρείο μπορεί να τις διαχειριστεί, όμως κάθε φορά που ανακινούμε το θέμα, μας λένε ότι δεν έχουν κτηνίατρο ειδικό για τις μέλισσες. Αυτή η έλλειψη οδηγεί στο να χάνουμε ευρωπαϊκά κονδύλια, να μην αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι ασθένειες των μελισσών και επιπλέον μένουν οι μελισσοκόμοι χωρίς τη σχετική και απαραίτητη ενημέρωση που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής τους. Και όλα αυτά, επειδή δεν έχουν κτηνιατρική βοήθεια… Το θέμα το θέσαμε και στον ίδιο τον υπουργό, όμως τίποτα δεν άλλαξε», λέει σχετικά ο πρόεδρος των μελισσοκόμων.

Θύματα και οι άνεργοι

Στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου δραστηριοποιούνται 600 περίπου μελισσοκόμοι, ενώ ο Σύνδεσμος Μελισσοκόμων εκπαιδεύει έναν μεγάλο αριθμό νέων ανέργων πτυχιούχων διαφόρων κλάδων, στη μελισσοκομία.

Όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στον κλάδο, λειτουργούν σαν τροχοπέδη ακόμη και για τα όνειρα των ανέργων που έκαναν στροφή στη μελισσοκομία.

Πηγή: Λούκας Πάρπας, ο Φιλελεύθερος

Σχολιάστε το άρθρο