Απομάκρυνση μελισσοσμηνών στην Εύβοια λόγω ψεκασμών για το δάκο

Με ανακοίνωση της η Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου καλεί τους μελισσοκόμους της περιοχής να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους κατά 5 χιλιόμετρα από τα όρια των ψεκαζόμενων περιοχών λόγω των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Προστασία – Απομάκρυνση μελισσοσμηνών από τις ψεκαζόμενες περιοχές

 

Σας γνωρίζουμε ότι κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, θα εφαρμοστεί η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους, στις ελαιοκομικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Η προστασία των μελισσοσμηνών επιτυγχάνεται απόλυτα όταν τα μελισσοσμήνη ευρίσκονται σε απόσταση πέντε (5) χιλιομέτρων από τα όρια των ψεκαζόμενων περιοχών.

Θα πρέπει οι μελισσοκόμοι να μεταφέρουν τα μελισσοσμήνη τους σε περιοχές που δεν θα γίνουν ψεκασμοί ή σε απόσταση μεγαλύτερη από πέντε (5) χιλιομέτρων από τα όρια των ψεκαζόμενων περιοχών.

Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου και θα τελειώσουν στο τέλος Οκτωβρίου. Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε όπως ενημερώσετε έγκαιρα όλους τους μελισσοκόμους της περιοχής σας, ανεξάρτητα αν γίνονται ή όχι ψεκασμοί στις Δημοτικές – τοπικές Κοινότητες, ώστε πριν αρχίσουν οι δολωματικοί ψεκασμοί να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους από τις περιοχές αυτές και σε απόσταση που προαναφέραμε, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμιά επίπτωση στον πληθυσμό των μελισσοσμηνών από την τοξικότητα των χρησιμοποιουμένων δακοκτόνων υλικών.

Η Υπηρεσία μας τονίζει ότι ευθύνη δεν θα φέρει για τυχόν ζημιές που θα προκληθούν σε μελισσοσμήνη μέσα ή σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από τις ψεκαζόμενες περιοχές.

Επίσης κατά την διάρκεια των ψεκασμών και προς αποφυγή ατυχημάτων (κυρίως δηλητηριάσεων) να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στους ψεκασμένους ελαιώνες.

 

Ο  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΑΝΤ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ Κτηνίατρος»

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.