Αντισυνταγματική η κατάργηση και συγχώνευση του ΙΓΕ

Για την επικείμενη συγχώνευσή του με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» το ΙΓΕ εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2013, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) επί του ζητήματος του «σχεδίου Προσθήκης σε σχέδιο Νόμου» που επεξεργάζονται τα υπουργεία: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το οποίο αφορά στην κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων, μεταξύ άλλων και του ΝΠΔΔ Ι.Γ.Ε. παρά το γεγονός ότι αυτό συνιστά αυτοτελές Ίδρυμα Κοινωφελούς Σκοπού.

Το Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. αφού έλαβε υπ’ όψιν του το Σχέδιο Νόμου κατάργησης και συγχώνευσης του Ι.Γ.Ε. με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και το σχετικό υπόμνημα του νομικού συμβούλου του Ι.Γ.Ε., διατύπωσε ομόφωνα την αντίθεσή του για την επιχειρούμενη κατάργηση και συγχώνευση του Ιδρύματος.

Το Ι.Γ.Ε. υφίσταται ως αυτοτελές Ίδρυμα Δημοσίου Δικαίου Κοινωφελούς Σκοπού ήδη από το έτος 1926, συσταθέν με τη διαθήκη της Ιφιγενείας Συγγρού και απολαμβάνει της ειδικής και αυξημένης προστασίας του Συντάγματος (άρθρο 109), της κείμενης Νομοθεσίας περί Εθνικών Κληροδοτημάτων και σειράς Νόμων και Νομοθετικών Διαταγμάτων δυνάμει των οποίων εγκρίθηκε η σύστασή του. Έχοντας σημαντικούς ίδιους πόρους προσφέρει από τη σύστασή του και μέχρι σήμερα ανελλιπώς τα μέγιστα στην εκπαίδευση των νέων Ελλήνων γεωργών και γεωπόνων και εν γένει συνεχίζει επάξια και απαρέγκλιτα να εκτελεί τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε, χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα το Ελληνικό Κράτος, αλλά συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου. Παράλληλα διατηρεί και αξιοποιεί το Κτήμα Συγγρού που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Αμαρουσίου και Κηφισιάς προσφέροντας σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον εκτάσεως 1.000 στρεμμάτων, το οποίο πρέπει πρωτίστως να διαφυλαχθεί.

Για τους ανωτέρω λόγους και όσους αναφέρονται στο ως άνω υπόμνημα, το Δ.Σ. αποφάσισε: α. να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, β. να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και όλα τα πολιτικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και γ. σε συνεργασία με τους ανωτέρω Δήμους να διασφαλίσει την εξαίρεση του Ι.Γ.Ε. από το «σχέδιο Προσθήκης σε σχέδιο Νόμου» και την με κάθε τρόπο αποφυγή της ούτως ή άλλως αντισυνταγματικής κατάργησης και συγχώνευσής του.

Πιστεύουμε ότι είναι χρέος όλων η διαφύλαξη της συνταγματικής νομιμότητας, η προάσπιση του κοινωφελούς χαρακτήρα του Ι.Γ.Ε και η απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης των σκοπών για τους οποίους συστάθηκε το Ίδρυμα με την τελευταία επιθυμία της εθνικής ευεργέτιδος Ιφιγενείας Συγγρού.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.