Τουρισμός στα χνάρια του μελιού στη γειτονική Τουρκία

Τα γραφικά μονοπάτια που συνδέουν μικρά χωριά στη Βορειανατολική Τουρκία έχουν περπατήσει για αιώνες οι νομαδικές φυλές. Αυτό το καλοκαίρι μικρά γκρουπ ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο θα πάρουν τα χνάρια τους, δοκιμάζοντας στη διαδρομή το τοπικό μέλι των μικρών χωριών. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ακόμα και για την προοπτική ενός «Τουρισμού του Μελιού».

Οι περιπατητικές περιηγήσεις αυτές, πρώτες στο είδος τους, είναι μέρος ενός αρκετά εμπνευσμένου εγχειρήματος που συνδυάζει τον μικρής κλίμακας οίκο- τουρισμό, την τοπική κουζίνα, την παραδοσιακή κουλτούρα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της υπαίθρου της συγκεκριμένης περιοχής. Το εγχείρημα λέγεται Balyolu (ο Δρόμος του Μελιού) και είναι το πνευματικό τέκνο της Cat Jaffee, μιας 25χρονης Αμερικανίδας από το Κολοράντο που ερωτεύτηκε την άγρια φύση και τους ανθρώπους γύρω από την απομονωμένη πόλη Kars της Τουρκίας. Η Jaffee βρέθηκε να ταξιδεύει στην ανατολική Τουρκία το διάστημα 2008- 2009 μελετώντας εκτός των άλλων και τις μελισσοκομικές παραδόσεις των γυναικών της περιοχής. Θεωρώντας ότι το μέλι θα μπορούσε να παρέχει μια μακροπρόθεσμη λύση για τον τοπικό πληθυσμό που αδυνατεί να προωθήσει το μέλι του σε μεγαλύτερες αγορές, η Jaffee μετακόμισε στο Καρς και άρχισε να δουλεύει πάνω στην ιδέα της.

Εντυπωσιακό, αλλά καθόλου ανεπτυγμένο, το βορειοανατολικό τμήμα της Τουρκίας έχει γλιτώσει από την υπερ- ανάπτυξη που συναντάμε πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της γειτονικής χώρας. Οι άνθρωποι σε αυτά τα χωριά πάνω κάτω έχουν αυτά που είχαν πάντα:  τη βόσκηση των ζώων, την παραδοσιακή κουζίνα τους και φυσικά τη φροντίδα των μελισσών. Περιοχή με μεγάλη βιοποικιλότητα και εναλλαγές στο υψόμετρο, διαθέτει μεγάλη ποικιλία τοπικών μελιών.

Η ομάδα του Δρόμου του Μελιού θα κάνει την πρώτη ξενάγηση και τη δοκιμή του μελιού (και του εγχειρήματος) γύρω από τα χωριά της πόλης Καρς φέτος το καλοκαίρι. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν εβδομαδιαίες διακοπές όπου θα μπορούν να διαμένουν σε παραδοσιακά καταλύματα ή σε σπίτια του χωριού, να δοκιμάζουν τις διάφορες ποικιλίες μελιού και γενικά την κουζίνα της περιοχής και να εξερευνήσουν την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της. Η παρατήρηση πουλιών και τα μαθήματα παρασκευής παραδοσιακού ψωμιού περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Τα κέρδη θα διοχετευθούν πίσω στις κοινότητες που θα φιλοξενούν τους ταξιδιώτες, βοηθώντας ταυτόχρονα τις γυναίκες μελισσοκόμους της περιοχής να βελτιώσουν τη δουλειά τους με καλύτερο εξοπλισμό, εκπαίδευση και απόκτηση δεξιοτήτων για να πωλούν και να προωθούν το μέλι τους σε μεγαλύτερες αγορές εξασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.