Τα δέκα πιο οδυνηρά τσιμπήματα στον κόσμο

Στο όνομα της επιστήμης, ο εντομολόγος Justin Schmidt δοκίμασε 150 τσιμπήματα από διάφορα έντομα προκειμένου να τα κατατάξει σε μια κλίμακα πόνου. Οι περισσότεροι από εμάς, ιδιαίτερα οι μελισσοκόμοι, έχουν τσιμπηθεί από μέλισσες ή σφήκες, θεωρώντας το τσίμπημα πολύ επίπονο. Εάν ζούσαμε όμως στα τροπικά δάση της νότιας Αμερικής, θα καταλαβαίναμε τι πραγματικά σημαίνει …πόνος. Κάτι που αντίθετα ο Justin Schmidt ένιωσε για τα καλά, αφού αφιέρωσε το σώμα του στην επιστήμη για να μελετήσει 150 διαφορετικά, φρικτά τσιμπήματα εντόμων.

Ο εντομολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα δεν έκανε καμία έρευνα στο εργαστήριό του, αλλά βρέθηκε επιτόπου στο χώρο που ζουν αυτά τα έντομα και αφέθηκε στα τσιμπήματά τους, προκειμένου να δημιουργήσει τελικά τον Δείκτη Πόνου Justin Schmidt, από μια λίστα 78 ειδών και μια κλίμακα πόνου ανάλογα με την οξύτητα από 1 έως 4. Μάλιστα, ο επιστήμονας περιέγραψε ακριβώς το πώς νιώθεις με αυτά τα τσιμπήματα, κάνοντας μικρές παρομοιώσεις για να καταλάβουμε καλύτερα.

Ο βασιλιάς, πάντως, του οδυνηρού τσιμπήματος, είναι ένα μυρμήγκι που ζει στα τροπικά δάση νότια από τη Νικαράγουα στη λεκάνη του Αμαζονίου, το οποίο ονομάζεται Bullet Ant (Paraponera clavata) και όπως καταλαβαίνει κανείς από το όνομά του πονάει σαν να σε χτυπάει μια σφαίρα. Το τεράστιο αυτό μυρμήγκι, ζει πάνω στα δέντρα, απλώς πέφτει επάνω σου και μάλιστα έχει τη συνήθεια να σκούζει πριν σε τσιμπήσει. Μάλιστα, τοπικές φυλές τα χρησιμοποιούν στις τελετές ενηλικίωσης νεαρών αγοριών. Ο πόνος που προκαλείται από το τσίμπημά του είναι 30 φορές χειρότερος από το τσίμπημα μιας σφήκας, όπως έχουν περιγράψει τα θύματά του και συνεχίζεται αμείωτος για 24 ώρες. Το τσίμπημα ευτυχώς δεν είναι θανατηφόρο και δεν αφήνει κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό, εκτός φυσικά από τον κίνδυνο τρέλας από τον υπερβολικό πόνο. Στην κλίμακα πόνου του Justin Schmidt, το μυρμήγκι αυτό πήρε 4+, ενώ το τσίμπημα της μέλισσας μόλις 2.

Με την «επίπονη έρευνα» του ο Justin Schmidt μας πληροφορεί επίσης ότι καταρχήν όσο πιο έντονο το τσίμπημα τόσο πιο επιθετικό το είδος και δεύτερον ότι ορισμένα έντομα απελευθερώνουν φερορμόνες με το τσίμπημά τους που προσελκύουν τα άλλα έντομα να έρθουν με τη σειρά τους και να τσιμπήσουν επίσης το θύμα.

Σχολιάστε το άρθρο