Συλλέγοντας μέλι στα Ιμαλάια

Στο βορειοδυτικό Νεπάλ, τέτοια εποχή οι «κυνηγοί μελιού» της φυλής Rai, σκαρφαλώνουν τους τεράστιους βραχώδεις όγκους των Ιμαλαίων για να μαζέψουν μέλι από τις άγριες μέλισσες που ζουν εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί ρισκάρουν τη ζωή τους για να σκαρφαλώσουν στα 3.000 μέτρα και να συλλέξουν το μέλι της Apis Laboriosa, της μεγαλύτερης μέλισσας που υπάρχει στον πλανήτη. Το αρσενικό της φτάνει τα 3cm μήκος.

Η συλλογή μελιού περνά από γενιά σε γενιά για τη φυλή Rai και είναι μια ομαδική υπόθεση. Για να συλλέξουν το μέλι, οι «κυνηγοί μελιού» κατασκευάζουν χειροποίητες σκάλες από μπαμπού και αρχίζουν το σκαρφάλωμα χωρίς δίκτυ ή άλλα μέτρα ασφαλείας. Τα τσιμπήματα όταν τελικά φτάσουν στην κυψέλη είναι αναπόφευκτα και επίπονα, αφού ένα μακρύ ραβδί χρησιμοποιείται για να πάρουν την κηρήθρα.  Η συλλογή του μελιού κρατά συνήθως γύρω στις τέσσερις ώρες.

Πολλοί φωτογράφοι στον κόσμο έχουν καταφέρει να απαθανατίσουν στιγμές από αυτό το πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα. Ένας από αυτούς ο 47χρονος Eric Tourneret, που παρακολούθησε όλη τη διαδικασία και τη φωτογράφισε, μιλά για μια πραγματικά πολύ επικίνδυνη δουλειά.

Αν και το μέλι αυτό είναι ένα από τα ακριβότερα στον κόσμο, οι άνθρωποι της φυλής Rai το μοιράζονται μεταξύ τους στα τέσσερα χωριά της περιοχής τους, αφού πιστεύουν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.