Οι μέλισσες στην Αλάσκα

Μπορεί οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Αλάσκα, που φτάνουν και τους -40° C το χειμώνα, να είναι ιδανικές για την επιβίωση της πολικής αρκούδας, αλλά όχι και της μέλισσας. Οι μέλισσες στην Αλάσκα έχουν μια πολύ σύντομη περίοδο εργασίας και μια άδοξη, σύντομη ζωή. Η δουλειά τους τελειώνει γύρω στα τέλη Ιουλίου. Τότε, έρχεται το μεγάλο δίλημμα για τους μελισσοκόμους της χώρας, που έχουν τελειώσει τον τρύγο του μελιού τους. Τί θα κάνουν με τις μέλισσές που δεν μπορούν επιβιώσουν το σκληρό χειμώνα της χώρας; Θα προσπαθήσουν να τις κρατήσουν, θα τις δώσουν ή θα τους κάνουν ευθανασία; Ευθανασία; Όσο φρικτό κι αν ακούγεται είναι μια κοινή πρακτική στην Αλάσκα. Οι μέλισσες έρχονται, από άλλα μέρη συνήθως των ΗΠΑ, ζουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εδώ, παράγουν το μέλι τους και τελικά θα πρέπει να θανατωθούν. Οι μελισσοκόμοι με κρύα καρδιά προσπαθούν να δώσουν τέλος στη ζωή των μελισσών όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται. Συνήθως, τις πνίγουν σε σαπουνόνερο. Είναι πολύ σκληρό, αλλά θα ήταν ακόμα σκληρότερο να τις αφήσουν να πεθάνουν από την πείνα ή το κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιβίωση των μελισσών κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Αλάσκας και το δριμύ ψύχος είναι ο τελευταίος από αυτούς. Για να καταπολεμήσουν το κρύο, οι μέλισσες συγκεντρώνονται όλες μαζί και δημιουργούν θερμότητα που κρατάει κάθε μια τους ζεστή. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, είναι δυσκολότερο να διαχειριστούν τα απόβλητά τους μέσα στην κυψέλη, για παράδειγμα, παρά να κρατηθούν ζεστές. Οι μέλισσες κρατούν τα περιττώματά τους για ένα εξάμηνο περίπου στα έντερά τους, ώσπου δεν αντέχουν πια και αναγκάζονται να λερώσουν την κυψέλη τους. Τα απόβλητα παραμένουν μέσα στην κυψέλη, αφού η κάθε μέλισσα δεν μπορεί να επιβιώσει μόνη της στο κρύο και να βγει έξω από την κυψέλη για να αφοδεύσει. Η κυψέλη μολύνεται. Οι μέλισσες πεθαίνουν. Προσθέσετε τη βαρρόα και θα έχετε για αρχή ένα άλυτο πρόβλημα που εμποδίζει την επιβίωση των μελισσών στην Αλάσκα. Η λίστα συνεχίζεται με μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με το ψύχος, αλλά όχι άμεσα.

Το ξεχειμώνιασμα των μελισσών στην Αλάσκα εξαρτάται από τον κάθε μελισσοκόμο και δεν μπορεί να διασφαλιστεί με σιγουριά. Η δημιουργία μια ισχυρής βασίλισσας είναι μια από τις λύσεις που μελετώνται για να δημιουργηθούν μέλισσες που θα μπορούν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου χειμώνα, αλλά πάλι χωρίς σίγουρα αποτελέσματα. Τυχερές οι ελληνικές μέλισσες!

Σχολιάστε το άρθρο