Οι εξατμίσεις εμποδίζουν τις μέλισσες να εντοπίσουν τα αρώματα των λουλουδιών

Για μια μέλισσα δεν υπάρχουν δυο λουλούδια που να μυρίζουν ακριβώς το ίδιο. Όταν οι μέλισσες ψάχνουν για τροφή, αποτυπώνουν το άρωμα των λουλουδιών και επιστρέφουν στην κυψέλη τους για να πουν στις άλλες μέλισσες αυτό που βρήκαν μέσω του περίφημου χορού τους.

Πρόκειται για ένα σημαντικό τελετουργικό, το οποίο όμως διαταράσσεται από μια από τις πιο κοινές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports. Η έρευνα επισημαίνει το μηχανισμό με τον οποίο οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων υποβαθμίζουν ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται στα άνθη των λουλουδιών. Η απουσία αυτών των χημικών ουσιών κάνει τις μέλισσες να μην αναγνωρίζουν την οσμή των λουλουδιών και να μην τα επισκέπτονται.

Η νέα αυτή μελέτη αναδεικνύει τον κίνδυνο για τους βασικούς επικονιαστές της φύσης από τις αναθυμιάσεις των αυτοκινήτων, των φορτηγών, των τρένων, των πλοίων κ.α. Συγκεκριμένα, το μονοξείδιο και διοξείδιο του αζώτου (NOX) διαταράσσουν και ελαττώνουν την αντίδραση των μελισσών στα αρώματα των λουλουδιών. Οι μέλισσες μάλιστα δεν έχουν βοηθηθεί ούτε από τα εναλλακτικότερα βιοντίζελ και αιθανόλη.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Επιστημών της Ζωής του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που διεξήγαγαν την έρευνα, στα πειράματά τους διαπίστωσαν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στο μείγμα προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των μελισσών.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.