ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ) προώθησης του μελιού και προστασίας των απανταχού μελισσών MADE IN UK

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οργανώσεις των μελισσοκόμων, με απίστευτη επιμονή και φαντασία, κάνουν πράξη την απόφασή τους να μεταδώσουν μαζικά την αγάπη τους για τη μέλισσα, για τα προϊόντα της και το μοναδικό επικονιαστικό της έργο.
Τονίζουμε το επιμονή και φαντασία, γιατί μας εντυπωσίασε η πολύπλευρη προσέγγιση των εκδηλώσεων, με προφανή στόχο την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος της μέλισσας και όχι μόνο.

Σ’ αυτό τον άξονα κινήθηκε η εβδομάδα 14 με 20 Φεβρουαρίου, που οργάνωσε ο IBRA (International Bee Research Association) και ήταν αφιερωμένη στις φωλιές των μοναχικών μελισσών (solitary bee) και των βομβίνων (bumble bee). Έτσι την συγκεκριμένη εβδομάδα (National Nest Box Week) έγινε καμπάνια ενημέρωσης για τις μέλισσες αυτές, ενώ προωθούνταν μικρές οικιακές φωλιές προς αγορά, για τα είδη αυτά.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η δράση αυτή δεν είχε άμεσο πρωταγωνιστή τις γνωστές μας μέλισσες, αλλά τα μοναχικά και ημικοινωνικά είδη. Αναπτύχθηκαν θέματα για τον επικονιαστικό ρόλο των εντόμων, χωρίς να αναφερθούνε στις μέλισσες, που είναι αδιαμφισβήτητα ο άρχοντας αυτής της φυσικής διαδικασίας. Δεν κάνανε, δηλαδή, άλλη μια εκδήλωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθαρά συντεχνιακή, αλλά μια εκδήλωση που αποτύπωσε την επικονιαστική αναγκαιότητα ύπαρξης των εντόμων.
Αν μη τι άλλο, «πολύ έξυπνο». Το κεντρικό ερώτημα που προωθήθηκε:
– Γιατί να μην προετοιμάσετε τον κήπο σας για την άνοιξη, δίνοντας στις μέλισσες ένα σπίτι;

Η 2η εβδομάδα εκδηλώσεων είναι προγραμματισμένη για τις 3 με 9 Μαΐου στα πλαίσια της 12ης (ναι 12ης!) ετήσιας εβδομάδας μελιού (12th annual National Honey Week) με «κεντρικό σύνθημα»: Γιατί να μην κάνετε την αλλαγή από σήμερα; Δοκιμάστε να δείτε πόσο εύκολο είναι να μαγειρέψετε με μέλι.
Και συνεχίζουν με μια τετραλογία συμβουλών με φανερές, κρυφές, παιχνιδιάρικες, οικολογικές και αγγλικές παραινέσεις, ώστε να εντυπωθεί το ποθούμενο, δηλαδή η χρήση μελιού:
1. Θυμηθείτε, το μέλι είναι γλυκύτερο από τη επιτραπέζια ζάχαρη! Αντικαταστήστε το καθημερινό κουταλάκι ζάχαρη στο τσάι σας με σταγόνες μελιού.
2. Χρησιμοποιείστε την παλιά συμβουλή της γιαγιάς σας και βάλτε μια κουταλιά μέλι σε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
3. Μη φοβάστε να πειραματιστείτε με το μέλι. Γιαούρτι, κανέλα, φρέσκα φρούτα και μέλι, είναι ένα θαυμάσιο πρωινό.
4. Θυμηθείτε να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία ψησίματος, γιατί το μέλι σκουραίνει και σκληραίνει (crisp) πιο γρήγορα από τη ζάχαρη.
Η ιδέα και η υλοποίηση της εβδομάδας μελιού πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Οργάνωσης εισαγωγέων και συσκευαστών μελιού στο Ηνωμένο Βασίλειο (British Honey Importers and Packers Association – BHIPA) και για φέτος είναι καλεσμένη η Harry Eastwood. Μια μαγείρισσα, σεφ, συγγραφέας, που το όνομά της έχει συνδεθεί με τη σοκολάτα και το υγιεινό μαγείρεμα (εκπληκτικός συνδυασμός προώθησης του μελιού από εκεί που δεν το περιμένεις!).
Στη φετινή εβδομάδα μελιού οργανώνεται και ένα χάπενινκ (sic!) με πρωταγωνιστές οικογένειες, οι οποίες θα ετοιμάσουν και θα παρουσιάσουν θέματα σχετικά με το μέλι.

ΜΕΛΙΣΣΟΧΤΥΠΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

 

 

 

 

Σχολιάστε το άρθρο